Ugrás a tartalomra
Tanjug/Slobodan Miljevic

Veći dnevni broj zaraženih nakon testiranja većeg broja ljudi, pooštrava se restrikcija kontakata

2020-03-28
18:17
2020-03-28
18:51
U Srbiji otkriven još 131 slučaj, policijski čas za vikend počinje u 15 sati, ukida se termin za šetnju kućnih ljubimaca, izolacija produžena na 28 dana.

Za poslednja 24 sata otkriven je još 131 novi slučaj infekcije Covidom - 19 nakon što je testirana 371 osoba od petka u 15 sati do subote u isto vreme. To je najveći dnevni broj novozaraženih ali oni su otkriveni i nakon najbrojnijeg testiranja koje je urađeno u jednom danu. Učestalost zaraženioh iz klase testiranih za poslednja 24 sata ipak nije drastično porasla jer je 65 odsto testiranih bilo negativno na korona virus.

Gledajući ukupni rezultat za sve tri nedelje od kada se radi testiranje rezultat pokazuje da se trend rasta zaraženih nije otrgao kontroli jer od ukupno 2086 testiranih  virus je otkriven kod 659 osoba, a to znači da je 31,5 procenata bilo zaraženo.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je na redovnoj konferenciji za štampu u 15 sati izvestio da su za poslednja 24 satra preminula još dva pacijenta te se ukupni broj žrtava korona virusa u Srbiji popeo na desetoro ljudi: “U ovom trenutku je 334 osobe na bolničkom lečenju, od kojih je 49 na respiratoru, što znači da su u vrlo teškom stanju. Danas imamo još dvoje mrtvih, znači da je do sada 10 pacijenata umrlo. Danas je umrla žena, koju smo na klinici za zarazne bolesti držali 8 dana na respiratoru, imala je probleme sa štitnom žlezdom, 8 dana smo se borili za njen život, ali nismo uspeli da je spasimo. Drugi preminuli je pacijent u Nišu, rođen 1957. godine, takođe je imao druge bolesti, poput dijabetesa i hipertenzije.”

Takođe je saopšteno da će policijski čas u toku vikenda biti proširen, pa će počinjati od 15 sati na osnov u odluke Vlade koja je takođe odlučila da se ukine termin za šetnju kućnih ljubimaca jer dalje drastično sputavanje kontakata može biti dobar put suzbijanju zaraze. Istovremeno, automatski se produžavaju mere izolacije sa dve na četiri nedelje odnosno na 28 dana i odnosi se na sve  građane  kojima je određena izolacija. Bez izuzetaka!

Predrag Kon je naglasio da broj infekcije u narednom periodu može rasti još više. Razlog tome je što mnogi ljudi u sebi nose virus. Stručnjak za epidemiju je mišljenja, da je jedini način da se spreči masovna infekcija, da se ograniči ljudski kontakt: “Intenzivno pratim Beograd, juče je bio najveći broj zaraženih ljudi, bilo je 42, a danas je već 71. Pre toga, najveći broj je bio 38. To pokazuje da će se sutra broj možda izjednačiti na jedan dan, pa će ponovo rasti.”

Na konferenciji za štampu u Beogradu takođe je rečeno da u zemlji trenutno ima dovoljno opreme za zdravstvene radnike. Pored te opreme, stiže i pomoć iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

koronavirus
Srbija
zaraženi

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Nevreme u Subotici

Nešto pre 20 časova Suboticu je zahvatilo nevreme. U jednoj mesnoj zajednici pala je veća količina grada.