Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Veći troškovi za početak školske godine

2022.08.09
12:09
2022.08.09
17:30
Forrás
Pannon RTV
Značajan rast cena se beleži kod proizvoda papirne industrije, a zbog nastale situacije porodicama sa decom će biti skuplji početak školske godine, nego što je to bio slučaj proteklih godina.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Letnji raspust se bliži svom kraju, a učenici se uskoro vraćaju u školske klupe. Jazmin Ambruš već se grozničavo priprema za početak nove školske godine. Od jeseni će biti učenik Osnovne škole "Karolj Čeh" u Adi.

„Jazmin, koji ćeš razred biti ove godine?

- Prvi.

- Šta najviše čekaš u vezi škole?

- Naćiću se sa drugaricama.

- Misliš li da je škola dobra stvar?

- Da

- Zašto?

- Jer se može učiti."

Početak nove školske godine u septembru mnogim porodicama predstavlja ozbiljan finansijski izdatak. Porodica Ambruš je već uspela da nabavi većinu školskog pribora.

Kornelia Ambruš, Ada: „Već imam uvida u školske troškove, moj sin ove godine kreće u peti razred, a kćerka u prvi razred. Udžbenici su u ovom trenutku najveći finansijski izdatak za roditelje. Spisak udžbenika od škole smo dobili na vreme, tako da smo ih mogli kupiti na vreme, čak i na rate. Već smo uspeli da ih nabavimo za oba deteta."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Police u knjižarama su pune osnovnih školskih pribora koje su neophodne za početak školske godine. Vlasnica knjižare Ilona Salai Harangozo, uprkos poskupljenju papirnih proizvoda od 20-30 posto, nastoji da obezbedi najpovoljnije cene u okruženju.

"Početak školske godine dočekujemo potpuno spremni, jer roditelji sve svesnije kupuju. Ne očekujemo da će biti gužve prvog septembra, jer oni dolaze sada, kad nema velike gužve, dođu i reše stvari i tako je lakše i nama i njima. Trudimo se da izbor bude širok jer učenici osnovnih škola imaju različite potrebe, a srednjoškolci opet različite."

Cene svesaka najčešće se kreću od 80 do 150 dinara. A cena kopir papira je udvostručena - dodala je trgovkinja.

U Osnovnoj školi "Karolj Čeh" u Adi ove školske godine u prvi razred kreće 75 dece. Dok polazak u školu opterećuje novčanike roditelja, kod dece je to više njihova psiha. Kao roditelj, trebalo bi da se obrati pažnja na polazak u školu.

Anasztazia Dragin, psiholog, Osnovna škola "Karolj Čeh", Ada: „Usklađenost znači da roditelj istakne sve pozitivne vrednosti koje škola pruža, odnosno da priča sa detetom šta će sve ovde da nauči, da će biti u društvu dece, da će i ovde puno naučiti, sklapati prijateljstva. Učenjem ne treba plašiti decu. Ne treba decu plašiti školom."

Psiholog je dodala kako bi roditelji u ovom razdoblju trebali posvetiti još više pažnje da se kod dece stvori svest da se škole ne trebaju bojati.

troškovi

Najnovije

13:46, Frissítve: 18:45

Velike grupe migranata

Grupe migranata nalaze se u skoro svakom delu Subotice. Ilegalni migranti se u velikim grupana nalaze ne samo na šumskom delu već i u centru i prigradskom delu.

Najčitanije

Nova pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Ponovo se desila pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici kod Subotice. I ovaj put su avganistanski trgovci ljudima otvorili vatru - rekli su našem novinaru na licu mesta ilegalni migranti koji su u grupi pobegli iz šume.