Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Velike grupe migranata

2022.10.02
13:46
2022.10.02
18:45
Forrás
Pannon RTV
Grupe migranata nalaze se u skoro svakom delu Subotice. Ilegalni migranti se u velikim grupana nalaze ne samo na šumskom delu već i u centru i prigradskom delu.

Meštani nerado izlaze na ulicu, a decu ne smeju same da puste u školu - naveli su našoj ekipi. 

Ilegalni migranti noću i prepodne nalaze se u Subotici u okolnim šumama, dok se u poslepodnevnim časovima nalaze u skorom svakom uglu grada. Prema rečima meštana, tokom migracijskog talasa koji traje sedam godina u Subotici i okolini ih je sada najviše. Pucnjave i obračuni među grupama su postale svakodnevnica, a meštani se sve više boje - kažu žitelji Makove sedmice. 

Nikola Babić: "Znam da je i juče bilo pucnjave u šumi, ne znam šta se desilo. Juče je izašla i policija, nemam pojma šta se moglo desiti. Živim malo dalje odavde. Prolaze i ispred moje kuće, njih pedesetak.“

Pannon RTV/Payeta Maurice

Katalin Meješ živi u jednoj maloj ulici u blizini. Kako kaže, tamo je migranata malo, ali nekoliko ulica dalje svakodnevno prolaze velike grupe njih. Kako kaže, meštani od poslepodneva ni ne izlaze iz svojih kuća. "Ne živim ovde, nego tamo u maloj ulici. Ima ih i tamo, ali ovo što je ovde, to je puno. Ovde malu decu ne možete pustiti napolje, ne mogu da se puste sami u školu. I niko ništa ne radi, ili neće, ili ne znam šta je. " 

Pannon RTV/Payeta Maurice

U Subotičkom prihvatnom centru ih je trostruko više u odnosu na kapacitet centra. Mnogi se smeste u svojim šatorima koji su postavljeni u dvorištu. Jedan od migranata je rekao da u toku dana boravi ovde, ali da noći radije provodi u šumi, nije zadovoljan uslovima u prihvatnom centru: " U Srbiju sam došao preko Turske i Bugarske. Dva meseca sam ovde. Vidite da ovo mesto nije mesto za spavanje ili jelo." 

Pannon RTV/Payeta Maurice

Osim do sada uobičajnim mestima kao što su centar i tržni centri, grupe migranata se sada mogu videti skoro svuda u Subotici. Centar grada, prigrađa i šumovita područja puna su ilegalnih migranata i smeća koje ostavljaju za sobom. 

migrantska kriza
migranati
Subotica

Najnovije

Najčitanije

Pucnjava u Horgošu

Na društvenim mrežama večeras su se pojavili video snimci na kojima se vidi kako jedna grupa migranata šeta ulicama Horgoša, a povremeno se čuje i pucnjava.

Nova akcija policije u Horgošu

U okviru policijske akcije u potpunosti su ispražnjena dva najveća migrantska kampa koja su se nalazila na obodu naselja. Šatori su srušeni, a nagomilano smeće uklonjeno.