Ugrás a tartalomra
Huszár Dániel

Veliko poskupljenje cena građevinskog materijala

2021.10.21
17:49
Forrás
Pannon RTV
Oni koji su sada krenuli u gradnju kuće, ili kupovinu stana u novogradnji, nisu u lakoj situaciji.

Većina građevinskog materijala u Srbiji poskupela je između 100 i 120 odsto. Od početka godine ludačkim tempom skaču cene gvožđa, cementa, ali i izolacionih materijala. To je, naravno,  u nebo podiglo i cene nekretnina.

Huszár Dániel

U građevinarstvu je od februara prisutan stalni rast cena kao u zemljama u okruženju, isto tako i u Srbiji. Naš kolega, Arpad Loboda 2017. godine počeo je da gradi kuću u Subotici. Od tada je veliki deo radova završio, tako da je srećom još pre poskupljenja uspeo da kupi većinu potrebnog građevinskog materijala. „Pamtim da kada smo počeli gradnju, cena komada cigle bila je 11 dinara, a kako smo mi mnogo naručili, dobili smo je za 10,5 dinara. Kada sam se sada raspitivao o ciglama, rečeno mi je da je komad 16 dinara. Tako da sam sada odustao od toga da pravimo ogradu, jer još ima veoma mnogo toga da se uradi" kaže Arpad Loboda.

Huszár Dániel

Stručnjaci smatraju da je skok cena izazvan naglim rastom broja gradilišta, a veća potražnja, imala je za rezultat i više cene. Gvožđe i aluminijum su skuplji za 100 odsto, a cement, pak, za 25 odsto. Laslo Iršai, građevinski preduzimač kaže: „Proizvođači građevinskog materijala ne mogu da snabdeju tržište, i to rešavaju tako da podižu cene. Iako to nikome ne odgovara. Cena drvne građe je od februara do danas otišla gore za 90 odsto.  Cena stiropora je skočila za 100 odsto. Ali, isto to se dešava i sa drugim materijalima."

Huszár Dániel

Laslo Iršai ističe da je najviše poskupela OSB ploča, na pojedinim mestima za kvadratni metar traže i 300 odsto veću cenu. Prošlog leta kvadratni metar ploče od osam milimetara koštao je 1.050 dinara, sada u proseku staje 2.900 dinara.

Huszár Dániel

Nisu u lakoj situaciji oni koji sada grade, jer osim što je poskupeo građevinski materijal, i majstori rade za veću cenu. Saznali smo, na primer, da dok je pre nekoliko meseci postavljanje keramičkih pločica stajalo šest evra po kvadratnom metru, sada već staje između 12 i 15 evra. Da i ne pominjemo  da se na dobrog majstora ponekad čeka i nekoliko meseci.

poskupljenje
poskupelo
poskupeti
građevinarstvo
građevine
građevinski
građevinski radovi

Najnovije

17:06, Frissítve: 17:50

Više novca u vojvođanskoj kasi

Skupština Vojvodine prihvatila je predlog rebalansa budžeta, kojim je vojvođanska kasa uvećana za 800 miliona dinara. Uprkos tome, budžetski deficit nije promenjen i dalje je 3,7 milijardi dinara.

Najčitanije

Ishrana mladih sportista

U Subotici je predstavljena srpska verzija priručnika pod nazivom „Ishrana mladih sportista". U ovom izdanju se između ostalog nalaze recepti ilustrovani slikama, odnosno saveti o ishrani.

Prekinut je eksperiment prve Eko-države na svetu

Šri Lanka je prošlog vikenda odustala od ambicije da postane prva nacija na svetu koja sprovodi u potpunosti organsku proizvodnju, pa je odmah ukinuta i zabrana uvoza pesticida i drugih poljoprivrednih sirovina.

U Mađarskoj registrovano skoro 12.000 novozaraženih

U Mađarskoj je preminulo 162 pacijenta, a registrovano je još 11.871 novozaraženi, objavljeno je na sajtu koronavirus.gov.hu, gde se ističe da je do sada vakcinisano 6.087.474 osobe, od kojih je 5.823.818 primilo drugu, a 2.269.551 već i treću dozu.