Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Veliko uznemirenje zbog rušenja spomenika na groblju u Malom Iđošu

2020-05-24
16:28
2020-05-24
17:45
Forrás
Pannon RTV
Počinilac se nalazi u pritovoru od 48 časova. Protiv njega će biti podneta krivična prijava, stoji u saopštenju policije.

Na Zapadnom groblju u Malom Iđošu uništeno je više nadgrobnih spomenika i drvenih krstova. Materijalna šteta je značajna. Meštani su izvestili o vandalizmu kakvo do sada nikada nije zabeleženo.

Tragovi uništavanja u petak uveče vidljivi su kod ulaza na groblje i prelomljenog drvenog krsta. Mesto počivanja babe i dede Tibora Zaboša takođe je izlomljeno. Kamena ploča je izvaljena iz mesta i njeni delovi izlomili su se u sitne delove: „O veličini materijalne štete ne znam šta da kažem jer o tome još nismo razgovarali, nismo o tome brinuli.  Duševna bol je ono što je mnogo veće. Predali smo prijavu, čuo sam da su i uhvatili počinioca. Toliko znam za sada."

Nezabeleženo uništavanje nadgrbonih spomenika kod meštana je izazvalo veliko nezadovoljstvo. Većina ih je o događaju saznala na društvenim mrežama, odnosno preko medija. U nedelju pre podne mnogi su izašli na groblje da utvrde kolika je šteta. „Za sve je vrlo uznemirujuće, zabrinjavajuće, skandalizuje i to ne samo one koji su oštećeni, već za čitavu zajednicu. Juče u prepodnevnim časovima između pet i šest osoba, kao i javno preduzeće koje se stara o groblju podneli su prijavu. Moram da kažem da je materijalna šteta nekoliko hiljada evra" kaže Ištvan Šandor, član opštinskog veća, Mali Iđoš.

Počinilac je nered pravio i u okolnim ulicama pre događaja na groblju – kaže član opštinskog veća. Kaže da su očevici podneli prijavu, i da je to dalo trag i policiji.

Na groblju u Malom Iđošu uništeno je 16 nadgrbonih spomenika i četiri drvena krsta. Tragovi nogu počinioca još uvek su vidljivi na vrhu i pored grobnica. Prema saopštenju policije uhapšen je S.S. (20) iz samog mesta, i nalazi se u pritvoru od 48 časova.

groblje
spomenik
rušenje
Mali Iđoš

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Kuda dalje posle osnovne škole?

U Osnovnoj školi Moša Pijade u Debeljači je 14 osmaka završilo osnovno obrazovanje u odeljenju na mađarskom nastavnom jeziku.