Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Veslanje i duh i telo održava u formi

2020-08-12
16:03
2020-08-12
19:05
Forrás
Panon RTV
Spretnost, sticanje veština, tehnika i mnogo-mnogo izdržljivosti. To je potrebno svakom početniku veslaču da bi mogao da se uzdigne do olimpijskih visina.

Ovi snovi mogu da se ostvare, što potvrđuje i primer Martina Mačkovića koji je potekao iz Veslačkog kluba Palić,  a sada je član reprezentacije Srbije za tokijske Olimpijske igre.

U Veslačkom klubu Palić trenira 10 pionira, pet početnika i 10 naprednih, mladih i odraslih. Pre šest meseci Mihajlo je odlučio da se oproba u ovom sportu. Uprkos tome što se ne jednom prevrnuo iz čamca u vodu, nesmanjenom voljom dolazi na treninge.

„Mislio sam da bi bilo zanimljivo isprobati, jer me interesuje kako je biti na vodi u ovom čamcu. Do sada ništa nisam radio na vodi, zato sam pomislio da isprobam. Sve u vezi ovog sporta mi se dopada. To što sam na vodi, ali i zagrevanje pre toga, i kada i padnemo u vodu, i to je zanimljivo."

Isto kao plivanje, skijanje, trčanje, ili jahanje, i veslanje je sport koji aktivira svaki mišić. Uz odgovarajući trenerski rad pomaže pravilan razvoj koštanog i mišičnog sistema, zbog toga već i desetogodišnjaci mogu da se oprobaju u ovom sportu.

„Veslam već dva meseca, ne čini se kao težak sport" kaže Mark Kulhanek.

Treninzi počinju zagrevanjem i trčanjem sportista. Nakon toga sedaju u čamce i počinje veslanje, a kako kaže Kornelija Đurasević, trener, veslač čitavog života usvaja i usavršava tehnike veslanja. Kada izađe iz čamca, vežbača očekuje još jedan ergometrijski odnosno terning opterećenja u teretani, a nakon toga i istezanje.

„Kod nas je najvažnije, u ovom uzrastu, kod početnika, da obrate pažnju na tehnike. Uvek im kažem da na vodi nema snage, dakle treba da nauče redosled, koordinaciju, kada koriste ruke, kada leđa, kada se noge priključuju, to je dakle najvažnije. Ne smeju se preforsirati ni pioniri koji se takmiče. Trening jednom dnevno, i onda pustiti, ako nema volje neće raditi, ili mu dati neki drugi program, da vežba sa partnerom, nešto se mora i popustiti. Ukoliko ih previše teramo, slomimo im volju i mentalno se iscrpe. Fizički ne, jer kada su pioniri, oni još i ne znaju šta je veslanje" kaže Kornelija Đurasević, trener.

U ovom sportu koji se odvija u prirodi ne treba da uživaju samo mladi i takmičari, veslanjem mogu da se bave i oni koji su nekada bili sportisti i danas im nedostaje fizička aktivnost i oni koji su nepokolebljivi ljubitelji veslanja.

veslanje
telo
deca
Palić

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije