Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Veštačka oplodnja može biti rešenje

2021.02.25
21:38
Forrás
Pannon RTV
U Srbiji je neplodnost ili problematično začeće sveprisutno u narodu.

U 21. veku vreme rađanja deteta odlaže se zbog uloge žena u društvu i izgradnje karijere, često parovi u dobi od 30 do 35 godina odluče osnovati porodicu. Smanjenje broja jajnih ćelija i ginekološke komplikacije ne znače nužno da je nemoguće ostati u drugom stanju. U poliklinici "Zdravo Med" u Subotici stručnjaci se takođe bave povećanjem plodnosti i veštačkom oplodnjom.

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Neplodnost je ozbiljan problem za parove koji žele decu. Sa ovom bolešću je suočeno od 14 do 20 posto budućih roditelja, što znači da se svaki šesti par suočava s poteškoćama u začeću.

Dr Aleksandar Šobot, akušer-ginekolog, specijalista za plodnost: „Neplodnost je stigmatizovana u našem društvu. To je jedan od razloga zašto parovi na vreme ne posete lekara. Prema podacima, žene starije od 35 godina imaju znatno smanjenu zalihu jajnih ćelija, pa je smanjena mogućnost oplodnje. A kod žena starijih od 40 godina to je drastično."

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Zdravo Med" u Subotici pomaže ovim budućim roditeljima da povećaju još uvek postojeću plodnost kako bi prirodno začeli. Postoji niz pregleda i manjih intervencija, koje su dostupne stručnjacima, radi postizanja krajnjeg cilja. Ako ove terapije ne uspeju, stručnjaci "Zdravo Meda" takođe mogu da pomognu u veštačkoj oplodnji.

Dr Aleksandar Šobot, akušer-ginekolog, specijalista za plodnost: „Ovde smo da podignemo svest o potrebi preventivnih ginekoloških pregleda, da obavimo osnovne preglede, kao i reproduktivne testove, kako bismo na vreme uočili anomalije, kako bi započeli sa procenom na vreme i možda se ni ne pokaže potreba za veštačkom oplodnjom."

Pannon RTV/Tímár Zsolt

U Srbiji se od juna 2020. godine, od strane države, subvencioniše neograničeni broj veštačkih oplodnji do 43. godine buduće majke, pod uslovom da odgovara drugim predviđenim kriterijumima. Pokrajina podržava po jedan pokušaj godišnje, sa iznosom od 240.000 dinara, dok majka ne napuni 45 godina, dok mnoge lokalne samouprave u različitim stepenima i pod različitim uslovima podržavaju veštačku oplodnju žena koje žive na području njihove nadležnosti.

veštačka oplodnja
Subotica
ginekologija

Najnovije

Najčitanije

Subotička crvena kovid zona

Ekipa Televizije "Pannon" je dobila dozvolu za snimanje u crvenoj zoni kovid bloka Opšte bolnice Subotica, tamo gde se leče najteži pacijenti. Snimili smo potresne snimke!