Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Vidljiv napredak u Bačkom Petrovom Selu

2019-09-15
20:12
2019-09-15
20:22
Forrás
Pannon RTV
Po prvi put su, u organizaciji mesnog odbora SVM-a, priredili porodični dan i izložbu poljoprivrednih mašina u Bačkom Petrovom Selu.

Osnovni cilj je razmena iskustava i popularizacija poljoprivrede, ali bilo je vremena i za zabavu. Na skupu su se predstavili i izrađivači domaćih proizvoda. Saša Nikolovski iz Bečeja nudi različite vrste sosova o kojima kaže: „Ljudi se iznenade kada vide ovakve svetske sosove, kod nas nije uobičajena priprema soseva. Pošto ja volim da jedem i kuvam, imam i svoju organsku baštu, imam svoje proizvode, od kojih sam mogao da eksperimentišem i to želim da podelim sa ljudima jer dobro je čuti da im se ovo dopada."

U 25 kotlića kuvao se juneći perkelt, došle su porodice koje su na osnovu svog recepta spremale specijalitete.

Bačko Petrovo Selo najvećim delom živi od poljoprivrede. Za osnaživanje mladih potrebna je podrška koju su dobili od Prosperitate Fondacije, odnosno od mađarske Vlade. Posetioci su mogli da pogledaju i izložbu radnih i poljoprivrednih mašina. Nandor Takač je značajno razvio svoje povrtarstvo: „Na konkursima sam do sada osvojio pet mašina, sada sam doneo veliku tanjiraču, radujem se svakoj od pet mašina, jer iz sosptvenih izvora ne bi to uspeli da ostvarimo ni za pet ili deset godina."

Skup je posetio Viktor Molnar, zamenik direktora Fonda za razvoj poljoprivrede Pokrajine i Imre Nađ, predsednik Upravnog odbora Fondacije Prosperitati, koji je rekao da je vidljiv napredak poljoprivrednika u Bačkom Petrovom Selu: „Sklopili smo ugovore sa više hiljada proizvođača, privrednika, i to pokazuje opravdanost onoga što činimo. Rezultati narednog konkursa su veoma dobri, sada dolaze završni akordi tog konkursa i videćemo koliko njih je ovde uspelo da dobije konkurs i u kojem iznosu. Uveren sam u to da će ovaj započeti proces dati dalji podsticaj i doneti rezultate u narednom periodu."

Osnovni moto po prvi put organizovanog porodičnog dana je podrška mladima da ostanu kod kuće – rekla je Eniko Farago, predsednica mesnog odbora SVM-a u Bačkom Petrovom Selu. „U mladima vidim ambiciju, vidim da žele da čine za selo, jedini za druge, za mađarstvo, što je veoma važno, da možemo ovde da ostanemo i napredujemo, i da se razvijamo u svakom smislu."

Na prvom jesenjem porodičnom danu deca su imala prilike da isprobaju tradicionalne, od drveta rađene igračke i da se oprobaju u ručnoj radinosti.

Bačko Petrovo Selo
porodični dan
SVM

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije