Ugrás a tartalomra

Viktor Orban: cilj u 2024. godini je da porodice budu u središtu

2023.12.21
13:53
2023.12.21
16:49
Forrás
MTI, Pannon RTV
Cilj je da u 2024. godini, umesto onih velikih borbi, porodice ponovo budu u političkom središtu – izjavio je premijer Mađarske na konferenciji za medije u Budimpešti.

Na međunarodnoj konferenciji za novinare Viktor Orban izneo je ocenu ove godine i govorio o planovima za narednu. Premijer Mađarske je rekao da je ove godine Mađarska morala da se izbori sa više stvari: trebalo je usaglasiti se sa Briselom, trebalo je ostati po strani od rusko-ukrajinskog sukoba, zaustaviti migracije i morala se slomiti inflacija. Poslednje tri prepreke država je uspešno rešila – ocenio je Orban. Izbori za Evropski parlament prema njegovoj oceni izazov su u 2024. godini.

„Birokrate u Briselu žive u jednom mehuru i zbog toga je Brisel slep. Ne vidi stvaran život, odvojio se od realnih problema sa kojima se ljudi bore ne samo u Mađarskoj, već u čitavoj Evropi. Cilj izbora u 2024. je da otvorimo oči Briselu da vidi stvarnost i da bude spreman da ispravi one greške koje je počinio tokom 2023. Godina 2023. bila je godina velikih borbi, a 2024. biće godina velikih planova, i to je i godina izbora za Evropski parlament.“

Viktor Orban govorio je i o migrantskom paktu koji je u sredu prihvaćen u Briselu. Kako je rekao, za Mađarsku je nesumnjivo da će ovaj paket dovesti do neuspeha jer mu je i polazište pogrešno. „Ukoliko neko želi da dođe u Mađarsku, po bilo kom pravnom osnovu, i sa molbom za azil, onda prvo mora da preda molbu, i da čeka izvan granica države. Kada je odluka doneta, i ako je negativna, onda tamo treba i da ostane, a ako je pozitivna, može da uđe. Ukoliko ovaj osnovni stav, situaciju ne prihvati Evropska unija, može da donosi bilo kakve pakete, oni će se uvek završiti neuspehom. Ovaj migrantski paket koji su juče prihvatili i koji je već većim delom i stavljen na snagu, na kraju će biti neuspešan.“

Mađarska je u veoma teškoj situaciji zbog migracija, održavanje ograde na granici i ljudstva finansira iz sopstvenih izvora – rekao je Orban. „Morali smo da pokrenemo mobilisanje za odbranu granice. U planu je bilo da primimo između četiri i pet hiljada ljudi, uspeli smo da primimo dve hiljade. Dakle, ovo zatvaranje granice nije hermetičko. Osim toga, oko dve milijarde evra, oko 700-800 milijardi forinti je suma koju smo do sada utrošili. Dakle, ovo jede novac. Od Brisela nismo ništa dobili suma koju smo dobili kao pomoć za odbranu granica je manja od jednog procenta.“  U pogledu kvaliteta odbrane granica nema kolebanja, podjednako je realizovana u ranijim godinama i mesecima, kao i sada, istakao je premijer Mađarske. 

Viktor Orban

Najnovije

Najčitanije

Počela turistička sezona na Paliću!

Zahvaljujući letnjim temperaturama mnogi izletnici su u poslepodnevnim satima došli na šetalište oko jezera, na terase ugostiteljskih objekata ili do poslastičarnica.

Da li će se ove godine saditi više soje?

Poljoprivrednici se žale na sušu, koja je vrlo neuobičajena za ovo doba godine. Prema vremenskim pokazateljima, u poređenju sa prosekom od poslednjih pedesetak godina, za trećinu manje padavina je bilo u mesecu februaru i martu.