Ugrás a tartalomra
MTI/Koszticsák Szilárd

Viktor Orban izabran za predsednika Vlade Mađarske

2022.05.16
16:33
2022.05.16
17:29
Forrás
Pannon RTV
Mađarski parlament ponovo je izabrao Viktora Orbana za premijera. Predsednika „Fides"-a su poslanici izabrali sa 133 glasova za i 27 protiv.

Na taj način je premijer ponovo stupio na dužnost. Nakon toga je položio zakletvu.

MTI/Illyés Tibor

U svom govoru nakon izbora, on je istakao da u trodecenijskoj istoriji mađarske demokratije, nikada ni jedna stranka nije dobila toliko glasova kao za „Fides-KDNP". On je dodao da vidi duhovne i fizičke otiske oživljenog nacionalnog jedinstva širom Karpatskog basena.

Viktor Orban, predsednik Vlade Mađarske: „Ovo nije dobro samo za Mađare koji žive van granica matične zemlje, već jača celokupnu mađarsku naciju i jača matičnu zemlju. Mađari preko granice mogu da računaju na nas. Nastavićemo naš rad na ujedinjenju nacije."

MTI/Máthé Zoltán

Viktor Orban je govorio i o rusko-ukrajinskom sukobu. Kako je rekao, Mađarska zarad jedinstva neće sprečiti sankcije sve dok one ne budu ugrožavale energetsku bezbednost Mađarske.

Viktor Orban, premijer Mađarske: „Ako je vojska jedne zemlje slaba, njeni vojnici nisu sposobni da se bore i njen narod ne želi da se brani, onda će ta zemlja biti prva napadnuta. Protiv zmaja je potrebna biljka „zmajeva glava". Ta „zmajeva glava" se zove mađarska vojska, a sada je najvažniji zadatak da se ona ojača i transformiše u vojsku sposobnu da ispolji pravu odbranmbenu snagu."

MTI/Illyés Tibor

Viktor Orban je, inače, na funkciji mađarskog premijera bez prekida od 2010. godine. Posle 1998., 2010., 2014. i 2018. godine, sada je peti put izabran za premijera Mađarske.

Viktor Orban
Mađarska

Najnovije

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Lepe frizure za humani cilj

U Senti je organizovano humanitarno šišanje. Organizatori su prikupljali pomoć za „Beba-mama" klub u Senti koji u naselju obavlja humanitarne aktivnosti.