Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Laszlo Balogh

Viktor Orban: Mađarsku smo podigli na noge!

2021.10.23
19:10
2021.10.23
19:16
Forrás
Pannon RTV
Prisećamo se onog čudesnog dana kada smo mi Mađari pokazali ko smo ustinu - izjavio je Viktor Orban, u govoru održanom povodom 65 godina od izbijanja revolucije i borbe za slobodu 1956. godine.

Premijer države je na pomenu održanom danas na ukrštanju puteva Andraši i Bajči-Žilinski u centru Budimpešte naglasio: u životu nacije postoje trenuci kada svi odjednom osete da je dosta bilo, ne mogu dalje događaji da se dešavaju na taj način kako su odigravali. Viktor Orban je izjavio: „mi, Mađari, doneli smo dobru odluku, protestovali smo, uspravili se, pobunili i borili se."

Tanjug/AP Photo/Laszlo Balogh

Viktor Orban je u svom obraćaju obradio brojne teme. Govorio je o događajim'56-te godine, ali se okupljenima obratio i povodom aktuelnih pitanja.

Potrebno je odlučiti i naša odluka pokazaće ko smo uistinu. Čitava nacija pokazaće koliko vredi. Da li ćuti ili protestuje, da li će se slomiti ili pobuniti, da li će se skloniti ili uspraviti, otići ili boriti se – rekao je Orban.  Izjavio je: mi Mađari, dobro smo odlučili, protestovali smo, uspravili se, pobunili i borili se. Sloboda u odnosu na ropstvo, nezavisnost protiv invazije, mađarske patriote nasuprot  komunista – nastavio je šef vlade, prema čijim rečima se sećamo onog čudesnog dana kada smo „mi Mađari" pokazali sebi, svetu i protivnicima, uistinu ko smo.

- Mi smo oni koji su 56-te godine probili svetski komunizam i mi smo ti koji su izbili prvu ciglu iz berlinskog zida. I sada idemo putem teškoća  i samo ćemo toliko reći, da Mađari nisu u pravu, nego da će Mađari biti u pravu.

Sećanje na 56-tu godinu održano je Eržebet trgu u Budimpešti koje je ne samo jedno od važnih poprišta revolucije 1956. godine, već i jedno od centralnih mesta protesta 2006. godine. „Reći ću polako da bi svako razumeo: nikada im nećemo zaboraviti" – naglasio je Viktor Orban.

Za slobodu se treba ponovo i iznova boriti. Mnogo godina je bilo potrebno da se ispravi ono što je levica razgradila, ali uspešno smo Mađarsku postavili na noge – naglasio je premijer Mađarske.

„Stvorili smo jedan milion novih radnih mesta. Zbacili smo sa sebe devizne kredite. Smanjili smo davanja i stigli smo dotle da će naredne godine i minimalna zarada biti povećana na visinu prosečne zarade u vreme socijalista. Povratili smo javna preduzeća, banke i medije i za jedan i po  povećali nacionalnu imovinu. Oporezovali smo multinacionalne, zaštitili porodice i režijske troškove sasekli na najniži nivo u čitavoj Evropi.

Tanjug/AP Photo/Laszlo Balogh

Ukoliko želimo da sačuvamo bezbednost naših porodica, granice naše države, budućnost naše dece, plodove našeg rada, naše penzije, naše zarade, smanjenje režijskih troškova, ukoliko želimo sa sačuvamo našu kulturu, naše običje, naš jezik, odnosno ako želimo da sačuvamo slobodu našeg svakodnevnog života, onda svako treba da preuzme svoj deo tereta u borbama koje nas očekuju." Računamo na svakog Mađara, kojem je važna budućnost Mađarske – dodao je Viktor Orban i naglasio: nama je Mađarska na prvom mestu, zbog toga  našim rukovođenjem državom bolje prolaze čak i oni koji ne glasaju za nas.

Viktor Orban
Mađarska
revolucija '56
Revolucija i borba za slobodu 1956. godine
revolucija
revolucija iz '56-te
revolucija iz 1956. godine
revolucije iz 56-te

Najnovije

15:04, Frissítve: 15:10

Proširenje, ključ budućnosti?

Politika proširenja Evropske unije, priključenje zemalja zapadnog Balkana, kao i rešavanje problema migracije, bile su teme konferencije „Proširenje, ključ budućnosti?" održane u Budimpešti.

Najčitanije