Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Viljamovka iz Temerina pobednik Dana poljoprivrede i festivala rakije u Senti

2019-12-14
21:02
2019-12-14
21:13
Forrás
Pannon RTV
Jedna od najznačajnijih izložbi agrara Vojvodine, organizovana je po četvrti put. Prvog dana manifestacije ocenjivani su i tradicionalne destilati iz Karpatskog basena.

Vojvođanske rakije su se ove godine nadmetale u značajnoj međunarodnoj konkurenciji, s obzirom da su takmičari stigli iz Mađarske, Slovačke i Rumunije.

Glavna nagrada za rakiju na Danima poljoprivrede i festivalu rakije i dalje je ostala u Vojvodini. Pobedio je nektar Šandora Kohaneca iz Temerina:  „Veoma se radujem, nisam se nadao. Nadao sam se zlatnoj medalji, ali da će biti najbolja, to nisam."

Za takmičenje rakija ove godine prijavljen je rekordan broj, gotovo 700 uzoraka je stiglo dao selektora, koji su ih podelili u 33 kategorije.

Mikloš Nađ, domaćin viteškog reda rakije „Sent Mikloš" kaže da je žiri imao veoma težak posao jer je ove godine i kvalitet voća bio izuzetan: „U 33 (kategorije) - počevši od trnjina, preko bunike, do južnog voća, ovde autohtonog voća, kao što je kajsija, šljiva, a od njih je bilo najviše, dunja - pojavilo se zaista svo voće. Ali, bilo je i onoga što ne zovemo rakijom, već samo destilatom, od bundeve, krastavaca, paradajza njihov nektar ne možemo staviti u kategoriju rakija."

Ne samo takmičenje rakija, već i Dani poljoprivrede su do sada najuspešnija manifestacija jer su izlagači stigli sa čitave teritorije Vojvodine. U glavnoj ulozi ipak su bili lokalni, domaći proizvodi.

„Imamo veoma mnogo izlagača sa domaćim proizvodima, preko njih dvesta. Ne mogu još da kažem tačan broj, ali sigurno ih ima preko dve stotine, a osim toga tu je i gastronomska ponuda" kaže Ferenc Šoti, predsednik, Udruženje poljoprivrednika Senta.

Na dvodnevnoj izložbi poljoprivrede i domaćih proizvoda osim degustacije pisetioci imaju prilike da domaće proizvode i kupe od lokalnih proizvođača.

viljamovka
Sencanski dani poljoprivrede
rakija

Slične vesti

Najnovije

20:17

Berza odeće u Gornjem Bregu

Drugi put je održana besplatna zimska berza odeće u velikoj sali Zadružnog doma u Gornjem Bregu. Akciju, za kojom je bilo ogromno interesovanje, organizovao je lokalni Volonterski centar.
18:41, Frissítve: 18:55

Brže do duplikata pasoša

Neće biti potrebno objavljivanje  u "Službenom glasniku" i poništavanje izgubljenog  ili ukradenog pasoša. Dovoljno je oglašavanje na sajtu MUP- a.

Najčitanije

Zapalila se kuća u Novom Kneževcu

Pretpostavlja se da su migranti prouzrokovali požar u kući u Novom Kneževcu. Reč je o napuštenom objektu na putu koji vodi prema Đali.