Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Vino i tradicija u Pančevu

2019-11-10
15:29
2019-11-10
15:43
Forrás
Pannon RTV
Pored vina, i gastronomija je imala važnu ulogu tokom ovog vikenda.

Domaćin manifestacije “Vino i tradicija” u Pančevu bio je KUD “Šandor Petefi” a gosti su mogli probati vina, sve bolje od boljeg.

Na događaju, koji je organizovan prvi put, učesnici su uživali u jedinstvenom vinskom ukusu uz čašicu dobrog razgovora. “Ovakav događaj nam samo pomaže da se upoznamo, uspeli smo uspostaviti projateljstvo sa Mađarima, a to će u budućnosti  verovatno pomoći da se opet sretnemo u Srbiji ili Mađarskoj“ kaže Laslo Čanji iz Šušare.

Glavni kuvar Đeze Molnar je stigao iz Vesprema i pripremio je specijalitet od divljači. “Pravimo paprikaš od divlje svinje sa šumskim gljivama i crvenim vinom a za prilog je testo sa sirom i koprom, u obliku lepinje.”

Na događaju su takođe bili prisutni članovi Saveza Kiniži. Organizacija se osnovana 2015. godine i okuplja naselja koja imaju povezanost sa životnim događajima Pala Kinižija. Značajan deo njih su mađarske zajednice u dijaspori. Pančevo je takođe jedno od devet naselja koji su osnivači Saveza. “Verujem da ćemo osim kulturne, društvene i nacionalne saradnje u Karpatskom basenu,  razvijati ekonomsku saradnju, kao na primer među vinarima zbog kojih smo sad došli” rekao je Sabolč Fabri gradonačelnik Nađvažonja u Mađarskoj i osnovač Saveza Kiniži.

Glavni cilj događaja je približavanje prekograničnih i domaćih zajednica.

Pančevo
vino
tradicija

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Kuda dalje posle osnovne škole?

U Osnovnoj školi Moša Pijade u Debeljači je 14 osmaka završilo osnovno obrazovanje u odeljenju na mađarskom nastavnom jeziku.