Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Vinova loza orezana na dan Svetog Trifuna obećava dobar rod

2020-02-16
14:48
2020-02-16
19:58
Forrás
Pannon RTV
Vinski viteški red "Sveti Trifun" iz Bajmoka organizovao je svečano orezivanje vinove loza. Događaju su prisustvovali vitezovi vina iz drugih mesta u Srbiji, ali i iz Mađarske.

Na orezivanju vinove loze povodom Svetog Trifuna prisustvovali su predstavnici  17 viteških redova.

U Bajmok su došli i vitezovi vina iz opštine Čokake iz županije Fejer. Đerđ Fires, predsednik opštine Čokake, Mađarska: „Prekogranična područja su za nas veoma važna, kako iz ugla lokalne vlasti, tako i iz ugla vinskog reda "Sveti Donat". Vino, koje istovremeno povezuje narode i kulture, dobra je prilika da se bavimo onim što nas spaja, recimo ljubav prema vinu, a ne sa onim u čemu se razlikujemo.  Da možemo da upoznamo drugim nacijama i druge nacionalnostima, zato je veoma važno da možemo biti ovde u Vojvodini. "

Na samom događaju je posvećena ikona mađarske slikarke Marije Veronike Šimon. Ikona, koju je umetnica poklonila lokalnom vinskom viteškom redu, biće izložena u Pravoslavnoj crkvi u Bajmoku.

Marija Veronika Šimon, slikarka, Mađarska: „Došla sam u kontakt sa vinskim viteškim redom "Sveti Trifun", kao što to obično radim sa svim vinskim redovima, da sam naslikala ikonu njihovog zaštitnika i da sam prisustvovala na njihovim manifestacijama, posvećivanju slika. To predstavlja mali, ne previše veliki deo mog stvaralaštva. "

Sveti Trifun je zaštitnik vinara i vinogradara. Na taj dan, vinogradari orezuju lozu kako bi videli kakav će biti ovogodišnji rod. Karolj Molnar, veliki majstor  vinskog viteškog reda "Sveti Trifun", Bajmok: „Bajmok je zapravo dvojezično mesto. Pravoslavna i katolička crkva stoje jedna pored druge. Naše udruženje je takođe u velikoj meri mešovito, pa kada je već tako onda smo i naše praznike pomešali. Mislim da je ovako mnogo lepše, jer svako to može uneti u svoju kulturu. "

Vinova loza, orezana na dan Svetog Trifuna inače pokazuje da se ove godine može očekivati bogat rod grožđa.

Sveti Trifun
vinova loza
orezana
viteški red

Slične vesti

Najnovije

20:45

I dalje pada vrednost forinte

Valuta Mađarske nikada nikada nije bila ovako slaba u odnosu na evro na kursnim listama. Jutros je jedan evro vredeo 361,7 forinti, a u 11 časova je valuta dodatno oslabila na 365 forinti.

Najčitanije

Ovo su simptomi koronavirusa

Simptomi zaraze koronavirusom Covid-19 u početku podsećaju na prehladu. To podrazumeva visoku temperaturu, bol u grlu, kijanje, kašalj i otežano disanje, slabost.