Ugrás a tartalomra
MTI/Rosta Tibor

Virus korona Mađarska: 1,3 miliona vakcinisanih, blizu 9.000 novozaraženih

2021.03.14
11:36
2021.03.14
19:11
Forrás
Pannon RTV
Preminula su 162 pacijenata, a kod 8.863 građana Mađarske registrovano je prisustvo virusa korona. Do sada je vakcinisano 1.319.266 osoba, od toga je njih 392.703 primilo i drugu dozu.

Na vladinom sajtu piše da je do sada u Mađarskoj registrovano ukupno 516.490 slučajeva zaraze virusom korona. Preminula su  16.952 pacijenta, dok je izlečena 351.891 osoba.

Broj aktivno zaraženih porastao je na 147.647 slučajeva. Na bolničkom lečenju je 8.764 pacijenta od toga njih 1.005 je na respiratoru.

U obaveznom karantinu nalazi se 48.329 građana. Do sada je urađeno 4.076.943 testiranja.

U okviru novih pooštrenih mera na dve sedmice, do 22. marta zatvorene su prodavnice. Izuzetak su radnje sa životnim namirnicama, apoteke, benzinske pumpe, farmaceutske radnje, prodavnice sa duvanom, prodavnice sredstava i pribora neophodnog za obavljanje privrednih, poljoprivrednih i šumarskih aktivnosti, kao i prodavnice hrane i prihrane za životinje, pijace i robne pijace.

Zatvorene su i sve uslužne delatnosti, osim privatnih zdravstvenih ordinacija, kao i socijalne, finansijske ustanove, pošte i usluge tehničkog servisa vozila. Restorani i dalje mogu da rade dostavu hrane.

Obdaništa i osnovne škole ostaju zatvoreni do kraja prolećnog raspusta. Na zahtev lokalnih samouprava, vlada je od ponedeljka u obdaništima i školama obezbedila dežurstvo za decu. S obzirom na niske stope zaražavanja, jaslice nisu zatvorene. U srednjim školama i u ustanovama visokog obrazovanja odvija se nastava na daljinu.

I dalje je na snazi zabrana kretanja u periodu od 20 časova do 5 časova izjutra. Od zabrane su izuzete samo osobe koje imaju potvrdu o noćnom radu.

Nošenje zaštitne maske obavezno je nekoliko ulica od mesta stanovanja, na javnim prostorima i  ukoliko je moguće, držanje rastojanja od metar i po.

Skreće se pažnja na to da se epidemija izuzetno brzo širi, britanska mutacija virusa sposobna je da zarazi više ljudi, zbog toga je i dalje održavanje lične higijene nezamenljiva mera.

Naglašava se da je svih pet vakcina koje se koriste na teritoriji Mađarske efikasno i bezbedno i daje zaštitu od teških oblika zaraze virusom korona. Pozivaju se građani koji to još nisu učinili da se na sajtu www.vakcinainfo.gov.hu registruju za primanje vakcine.

Takođe se ističe da se program imunizacije odvija u redu, u predviđenom tempu, Mađarska je po tome na drugom mestu među državama Evropske unije.

Epidemija se širi izuzetno intenzivno, zbog toga se mole građani da i tokom ovog produženog vikenda (u Mađarskoj je 15. mart državni praznik) izbegavaju mesta na kojima je veća mogućnost zaražavanja.

O ponovnom otvaranju mišljenje građana se očekuje do 15. marta u okviru onlajn nacionalne konsulatacije. Cilj je da pred uskršnje praznike postpeno i odgovorno počne sa slabljenjem sadašnjih mera ograničenja.

novozaraženi
vakcinisani
vakcina
Mađarska
korona
virus

Najnovije

Najčitanije

Šupljak: Na Festivalu belog luka dobrodošlica novorođenčadi

Proslava Dana sela godinama se vezuje za Festival belog luka, koji je izrastao u najveću manifestaciju Šupljaka. Tada se organizuje dobrodošlica novorođenčadima naselja i dele im pokloni. 17 novorođenčadi rođenih od Festivala 2019-e dobili su poklon