Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Virus korona Srbija: nove mere popuštanja

2021.06.16
10:21
Forrás
Pannon RTV
Zbog poboljšanja epidemiološke situacije Krizni štab je u ponedeljak doneo odluku o popuštanju mera, koje je trebala da odobri i vlada. Nove, slobodnije mere, danas su stupile na snagu.

Proteklih dana registrovano je sve manje novozaraženih u Srbiji. Poslednji podaci od utorka pokazuju da su potvrđena nova 132 slučaja zaražavanja, a testirano je 10.621 osoba. Od posledica zaraze preminulo je šestoro pacijenata. Na bolničkom lečenju je 407 obolelih, od kojih je 20 na respiratoru.

Krizni štab je na sednici od ponedeljka, uzimajući u obzir epidemiološke podatke iz prethodnog perioda, doneo odluku da preporučuje popuštanje mera ograničenja. Vlada Srbije prihvatila je preporuku struke, i nova pravila danas su stupila na snagu.


Pogledajmo kojih novih pravila treba da se pridržavamo:
- U svim objektima i dalje je obavezno nošenje zaštitne maske i držanje fizičke distance.
- Potrebno je pridržavati se osnovnih protivepidemioloških mera, pre svega nošenja maske i držanja distance.
- Maloprodajni objekti mogu biti otvoreni ceo dan.
- Bašte ugostiteljskih objekata mogu biti otvorene bez ograničenja, dok u zatvorenom delu mogu da rade do 01 čas posle ponoći, i unutra i napolju može da svira muzika.
- Publika može biti prisutna na sportskim takmičenjima, na dešavanjima na otvorenom sa popunjenošću kapaciteta od 50 odsto, a u zatvorenim objektima publiku mogu da prihvataju do 30 odsto kapaciteta.
- I na otvorenim i u zatvorenom prostoru može da se okupi najviše do 500 ljudi. Za dešavanja na kojima će biti preko 500 ljudi, bilo na otvorenom ili u zatvorenom prostoru,  potrebno je tražiti saglasnost kriznog štaba.
- Mogu se održavati maturske i oproštajne svečanosti završnih razreda.

Ana Brnabić, premijerka Srbije rekla je da ukoliko se vakciniše 60 odsto stanovništva, moguće je potpuno ukidanje svih mera ograničenja.

korona virus
Srbija
epidemiološka mera

Najnovije

Najčitanije