Ugrás a tartalomra
covid19.rs

Virus korona Srbija: ogroman negativni rekord

2022.01.11
19:00
Forrás
Szerbiai RTV
Nikada do sada nije registrovano ovoliko zaraženih virusom korona u jednom danu u Srbiji.

Registrovano je novih 13.693 zaraženih osoba, što za više od četiri hiljade prelazi dosadašnji rekord. Prema rečima stručnjaka to je nedvosmisleno uticaj omikron varijante, i ova mutacija se mnogo brže širi, nego prethodne. U toku jednog dana urađeno je više od 37 hiljada testova, od kojih je gotovo trećina bila pozitivna. Od posledica zaraze od juče su preminule 22 osobe, dok je 86 obolelih u kritičnom stanju i nalaze se na respiratoru.

U kovid ambulanti Doma zdravlja u Novom Sadu poslednjih dana registruju više stotina zaraženih virusom korona. U proteklih 24 časa urađeno je 469 testova od kojih je 300 bilo pozitivno. Zbog toga je broj timova lekara i medicinskih sestara koji rade u kovid ambulanti povećan sa četiri na 12. Nenad Vukas, iz Doma zdravlja u Novom Sadu kaže u ovom talasu oboljevanja uglavnom se na preglede javljaju mladi koji do sada nisu vakcinisani protiv virusa korona. Osim delta varijante u Novom Sadu je prisutna i omikron mutacija. Sa pojavom novog talasa poslednjih dana je udvostručen broj građana spremnih da se vakcinišu. Dok je do sada oko 300 građana dolazilo da primi treću dozu, u ponedeljak se javilo 600 zainteresovanih. U Novom Sadu je osim u Domu zdravlja, organizovano više punktova za vakcinaciju.

U protekla 24 časa na teritoriji Vojvodine registrovano je 2.816 novoobolelih od virusa korona, od toga njih 1.107 u Novom Sadu. Najviše obolelih je između 20 i 39 godina starosti, među kojima dominiraju nevakcinisane osobe. Na teritoriji pokrajine registrovano je 11.279 aktuelno zaraženih, najviše njih u Novom Sadu, 4.424 osobe.

Mnogo više građana javlja se u kovid ambulante nego ranije. U Beogradu, na primer, u jednom danu urađeno je osam hiljada testova osoba koje su imale simptome koji ukazuju na prisustvo virusa korona. Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja kaže da je sada pristisak na kovid ambulante, a manje na bolnice, što ukazuje na širenje omikron varijante. Međutim, i dalje je velik broj obolelih koji se nalaze u bolnicama na respiratoru, što znači da je i dalje prisutna i delta varijanta. Đerlek smatra da je i nadalje ozbiljna i zabrinjavajuća situacija sa epidemijom i da se ne sme uzimati olako.

Srbija
korona virus

Najnovije

16:58, Frissítve: 19:50

U Srbiji opada uzgoj ribe

U poslednjih osam godina samo se proizvodnja šarana prepolovila. Slična je situacija i s ribljim fondom Tise. Na delu toka reke Tise kod Kanjiže takođe je malo šarana, a oni koji se mogu naći u reci, su pušteni u vodu u Mađarskoj.

Najčitanije

Igra strpljenja na graničnim prelazima može da počne

Već u ranim popodnevnim časovima, svi oni koji su hteli da pređu u Mađarsku, na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu, morali su da čekaju dva i po sata. Ali i na manjim prelazima se čekalo od sat i po do dva sata.

Obilazak visokoškolskih ustanova u Subotici

Danas je organizovan obilazak fakulteta za đake trećih razreda srednjih škola u okviru složenog programa stipendiranja Mađarskog nacionalnog saveta. Sada su vojvođanski mađarski đaci posetili fakultete i visoke škole u Subotici i Novom Sadu.