Ugrás a tartalomra
Tanjug

Virusolog: Nema razloga za paniku, majmunske boginje se ne prenose tako lako

2022.05.22
15:04
2022.05.22
19:03
Forrás
Pannon RTV
Nema razloga za paniku, majmunske boginje se ne prenose tako lako, rekao je dr Milanko Šekler, virusolog. Stručnjak je rekao da je do sada kod 92 osobe u 12 zemalja registrovana zarazna bolest majmunskih boginja.

Slučajevi majmunskih boginja registrovani su u devet evropskih zemalja, Sjedinjenim Državama, Kanadi, Australiji i nedavno u Izraelu. Šekler je rekao da do sada niko u Evropi nije preminuo od komplikacija uzrokovanih ovom zaraznom bolešću, jer su se lekovi protiv ovog virusa pokazali kao učinkoviti. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, vakcina protiv malih boginja pruža oko 85 posto zaštite od majmunskih boginja.

"Ono što je kod boginja dobro, da je bolesnik tek onda zaražen, kad se pojave simptomi. Tek onda može da prenosi. Ako vidite nekog sa boginjama, valjda ne trebam da pričam šta ne treba da radite. Ako neko ima boginje treba ga izbegavati. U ovom slučaju je jednostavna preventiva, jer su znači bolesti takve kakve jesu. Nije kao kod korone, da je neko danima bolestan ili u inkubaciji, pa prenosi bolest, a nema nikakve simptome. U ovom slučaju obično inkubacija može da traje od 5 dana do 14 dana. Možda i malo duže. Kad izbiju boginje onda je taj neko jako infektivan. Iz svake kraste izlaze milioni čestica virusa. Onda je vrlo jasno da treba izbegavati onog ko ima boginje. To je to. Ne treba ništa paničariti."

majmunske boginje
virusolog

Najnovije

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Lepe frizure za humani cilj

U Senti je organizovano humanitarno šišanje. Organizatori su prikupljali pomoć za „Beba-mama" klub u Senti koji u naselju obavlja humanitarne aktivnosti.