Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Viša cena kurkurza u zrnu

2021.05.17
16:02
2021.05.18
16:57
Forrás
Panon RTV
Lanjski krunjeni kukuruz širom Vojvodine kupuje se po ceni od gotovo 29 dinara. Stručnjaci kažu da je cena, između ostalog, skočila jer je u Srbiji sve više inostranih otkupljivača.

U pojedinim čardacima još ima kukuruza, ali većina poljoprivrednih proizvođača proteklih nedelja prodala je ovu ratarsku kulturu jer je porasla ne samo potražnja, već i njena otkupna cena.

Proizvođači pozitivno ocenjuju sve više otkupne cene, ali mnogi smatraju da uprkos tome nije sigurno da će od toga imati velike koristi.

Ukoliko o ovoj pojavi hoćemo da stvorimo celovitu sliku, onda moramo da vidimo i da su materijali koje mi kupujemo, poskupeli su u sličnom odnosu. Poskupeli su u poslednjih pola godine i uopšteno, obrtali smo više novca. A, to, da će biti veće dobiti na kraju, to još uopšte nije sigurno. Uistinu su dobro prošli oni proizvođači koji imaju svoja skladišta i prošlogodišnji rod koji su odgajili uz niže troškove, skladištili, i čekali i sada ga prodali u novoj situaciji“ kaže Erne Buranji, proizvođač iz Sente.

Kukuruz u zrnu u ponedeljak se plaćao gotovo 29 dinara. U odnosu na prosečnu cenu iz ranijih godina, ovo je povećanje od preko 50 odsto – dodao je Jožef Šandor, otkupljivač. Prema njegovim rečima povećana potražnja za kukuruzom i veća otkupna cena može uticati na više stvari.

Pannon RTV/Apczi Jenő

„Godinama već, u februaru, martu, s proleća, proizvođači počnu da krune kukuruz, ili ga kod kuće skladište u zrnu. Tada je cena kukuruza uvek nešto viša, vredi sa njim malo sačekati. Sada je jako skočila i cena nije veća na domaćem tržištu, već kupuju finansijski fondovi. To je problem, jer finansijski fondovi samo onda ulažu kada znaju da mogu da ostvari veliku dobit“ kaže Jožef Šandor, otkupljivač iz Gornjeg Brega.

Najviša otkupna cena kukuruza bila je u 2012. godini. Te godine suša je uništila prinose, i tada je kilogram kukuruza kupovan za 20 dinara po kilogramu. Od tada njegova vrednost se kretala između 15 i 17 dinara – dodaje otkupljivač.

kukuruz
zrna
cena
Vojvodina

Slične vesti

Najnovije

19:04

Dogovor o obnovi crkve u Bajmoku

Sporazum o obnovi potpisan je danas u sedištu Subotičke biskupije. Radove koji će na crkvi Svetog Petra i Pavla početi krajem leta, finansiraju subotička lokalna samouprava i država Mađarska.
16:50, Frissítve: 17:50

Dan sećanja na Podolskog u Feketiću

Dodeljene su nagrade pobednicima na konkursu za publicistiku „Podolski Jožef", a priznanja su juče preuzela i dvoje saradnika Panon RTV-a. Program je obuhvatao niz izložbi, podsećanja i predavanja iz književnosti.

Najčitanije

Dogovor o obnovi crkve u Bajmoku

Sporazum o obnovi potpisan je danas u sedištu Subotičke biskupije. Radove koji će na crkvi Svetog Petra i Pavla početi krajem leta, finansiraju subotička lokalna samouprava i država Mađarska.

Živopisna proslava Dana sela u Čantaviru

Na prostoru Novog ostrva obeležen je Dan sela Čantavir. Organizatori su spremili brojne programe za mlade i stare: bilo je foklora, koncerata, dečijih programa, sportsko i kulinarsko takmičenje.