Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Više hiljada građana u Mađarskoj već primilo treću dozu

2021.08.03
17:28
2021.08.03
17:35
Forrás
Pannon RTV
Mađarska je prva zemlja u Evropi koja je omogućila davanje treće doze vakcine protiv korona virusa. Nju mogu da prime oni koji su drugu dozu primili najmanje pre četiri meseca.

U Mađarskoj je 1. avgusta počelo davanje treće vakcine, za koju se do sada registrovalo 20 hiljada ljudi, a skoro 4 hiljade građana je istu već primilo.

Mađarski stručnjaci treću dozu vakcine preporučuju prvenstveno starijim osobama, ljudima sa hroničnim bolestima i pacijentima sa oslabljenim imunološkim sistemom. Većina ljudi u Budimpešti želi da iskoristi ovu priliku.

Gospođa Ištvana Šipoša: „Obavezno ću primiti i treću vakcinu, jer se jako plašim upale pluća. Imala sam tu bolest šest puta kad sam bila mala i doktori su već digli ruke od mene. Ovaj virus uvek napada najslabiji deo organizma, a meni su pluća najslabija tačka, dakle ne želim da dospem na respirator."

Ana Luži: „Razmišljam o tome kada ću primiti treću vakcinu, u svakom slučaju ću iskoristiti tu uslugu, jer to pruža sigurnost, posebno starijim osobama."

Đerđ Nađ: „Primio sam vakcinu Sinofarm, doktor mi je preporučio i nisam imao nikakav problem. Sada možete primiti i Fajzer, možete birati između nekoliko vrsta. Na punktovima za vakcinaciju ili u bolnici ili kod lekara opšte prakse. Ja to preporučujem svima."

Pannon RTV/Kovács Róbert

Od nedavno je delta varijanta dominantna mutacija korona virusa u svetu, potiskujući prethodne mutacije poput britanske ili brazilske. Treća vakcina međutim može biti efikasna i protiv delta varijante, posebno ako se primi drugačija vrsta vakcine od prethodne dve - kaže stručnjak.

Dr Mikloš Rušvai, virolog, Mađarska: „Isplati se mešati različite vrste vakcina. Nakon inaktivirane vakcine se isplati vakcinisati se, na primer, vektorskom vakcinom ili mRNA vakcinom, jer inaktivirane vakcine ne stvaraju dobar ćelijski imunološki odgovor, dok vektorske vakcine i mRNK vakcine pobuđuju ćelijski imunitet, tako da se u tom slučaju razvijaju dva nivoa imuniteta kod vakcinisanih. Osim zaštite antitelima, oni dobijaju i ćelijsku zaštitu."

Za treću vakcinaciju se možete prijaviti na internet stranici „eeszt.gov.hu". Osobe koje još nisu primile ni jednu dozu vakcine protiv korona virusa, stručnjaci i dalje podstiču da to što pre urade.

Kako se bliži jesen, Evropa se suočava sa novim talasom epidemije. To je zato što je delta varijanta preuzela dominaciju nad ostalim mutacijama korona virusa. Agresivniji mutant virusa širi se brže nego predhodni, pa stručnjaci apeluju na što bržu vakcinaciju. O tome koje su mutacije prisutne na našim prostorima i koliko je efikasna primena treće doze vakcine, virologa dr Mikloša Rušvaija u Budimpešti pitala je Mirela Kiralj.

Mađarska
treća
doza
vakcina

Najnovije

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.