Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Više knjiga, manje čitalaca

2019.08.13
21:08
2019.08.13
21:15
Forrás
Pannon RTV
Prva mađarska biblioteka posle drugog svetskog rata u Zrenjaninu stara je 74 godine. Bilo je to prvo odeljenje mađarskog KUD “Petefi”, osnovano u maju 1945. godine.

Među 13500 naslova nalazi se mnogo vrednih knjiga. Ljubitelji knjiga u Zrenjaninu mogu birati između umetničkih dela, dečje literature, bibliografije, enciklopedije u lokalnoj biblioteci MKUD “Petefi”, koja je otvorena dva puta nedeljno.

“Mogu reći da se broj čitalaca u našoj biblioteci smanjio, nažalost. Ja sam u ovoj biblioteci već 19 godina, i bilo je vremena kada je vreme zadržavanja knjiga zapravo bilo tri nedelje. Deci sam govorila da knjigu vrate posle dve nedelje jer i druga deca čekaju na nju. Nažalost, to danas više nije slučaj “ kaže bibliotekarka Edit Tabački.

Pannon RTV

Mihalj Dani rodom iz Torde, vratio se iz Australije kako bi penzionerske dane proveo u Zrenjaninu. Prvenstveno voli svetsku literaturu. “Voleo sam da čitam više nego da slušam radio ili gledam tv. Sve je bilo vremenski ili tematski vezano. Čovek nije mogao previše birati šta da gleda ili sluša. A knjigu lepo otvori, kad ima volje, vremena i interesovanja.”

Zahvaljujući donacijama iz Srbije i Mađarske, biblioteka se neprestano širila. Najviše knjiga poklanjaju zrenjaninske porodice. Lajoš Jenovai, predsednik MKUD: “Dođu u sigurne ruke. Ali razlog zašto stignu ovde – nismo baš zadovoljni s tim. Radi se o tome, da zrenjaninske mađarske porodice odumiru i potomstvo koje više ne govori mađarski, donese knjige. Drugi je slučaj kada se sele u inostranstvo i u mnogim slučajevima biblioteka stigne do nas.”

Biblioteka mađarskog kulturnog udruženja “Petefi” u Zrenjaninu kontinuirano radi od svog osnivanja. Ova biblioteka ima najviše mađarskih knjiga u Zrenjaninu.

knjige
biblioteka
čitaonica
čitanje

Najnovije

Najčitanije

Peti svetski susret Oromčana

Organizatori su pripremili šarolike programe za peti Svetski susret Oromčana održanog u subotu popodne, a za koji je vladalo veliko interesovanje.

Migranti preplavili i šumu u Martonošu

Migrante su pre nekoliko dana pokupili iz Horgoša, a pre tri nedelje iz Martonoša. Vlast redovno proverava naselja pograničnog dela severnobačkog područja, međutim, prema rečima meštana, taxisti konstantno vraćaju ilegalne migrante.