Ugrás a tartalomra
értesítés

Više ne saobraća voz između Vršca i Temišvara

2017-08-15
20:09
2017-10-04
12:21
Od 1. avgusta više nema voza između Vršca i Temišvara koji je saobraćao dva puta dnevno. Veza je ukinuta jer ove godine nije postignut sporazum između železnica dveju država.

Voz iz Beograda pristiže u stanicu u Vršcu i odavde bi trebalo da nastavi dalje za Temišvar, ali je od početka avgusta ukinuta i ova jedina železnička veza između Srbije i Rumunije. Dušan Pavlica, šef stanice u Vršcu kaže: „Železnički saobraćaj na relaciji Vršac - Temišvar zaustavila je rumunska strana od 1. avgusta zbog nerentabilnosti. S obzirom da je reč o njihovim vozilima i njihovoj kompoziciji, prihvatili smo da oni odluče o sudbini linije. Ipak, razgovori se nastavljaju“.

Ova veza je nakon 18 godina pauze 2012. godine ponovo uspostavljena, pre svega zbog toga što izuzev Žombolja, Vršac ima najfrekventniji granični prelaz prema našem istočnom susedu. Ukidanje linije neprijatno je pogodilo meštane. Bogdan Protić iz Vršca kaže: „Čujem da je ugašena linija Vršac – Temišvar. To je velika šteta i iz ugla međunarodnog prelaza. To bi trebalo dogovoriti. Ovde je međunarodni saobraćaj uvek postojao, a sada su ga ukinuli“.

Ovaj železnički pravac koristili su i mnogi koji su bili na proputovanju. Mnogi tek kada stignu u Vršac saznaju da voz više ne saobraća. Milka Glumac iz Vršca kaže: „U normalnom svetu kada stigneš u neki grad, odatle možeš otići dalje. Juče su dve devojke putovale sa mnom, jedna iz Koreje, druga iz Engleske. Nisu imale pojma da je ukinuta linija. Pozvale smo taksi koji je koštao mnogo više. Velika je šteta što su ovu liniju ukinuli.“

U velikom broju vozom su u Temišvar ili Bukurešt putovali i studenti, ali veza je bila zgodna i za putovanje porodica na izlet. Povratna karta koštala je ispod osam evra. Darko Radičević iz Vršca kaže: „Dosadašnje postojanje pravca za Rumuniju bilo je značajno i sa turističke tačke. Sa porodicom sam često putovao ovom trasom, cena je bila povoljna, voz brz i bili smo zadovoljni“.

Vojvodina je u 19. veku bila regija Evrope sa najgušćom železničkom mrežom. Na hiljadu stanovnika dolazilo je devet kilometara pruge. Danas teško da možemo da govorimo o železničkom saobraćaju, a i pored toga što izveštavamo o važnosti ponovne obnove železničkog saobraćaja, to osavremenjavanje infrastrukture će morati da sačeka.

Vršac
Temišvar
voz
železnica

Most

21:28, Frissítve: 22:10

Összeért a híd két íve

Összeértek a mederhíd ívei, s tizennyolc év után újra átível a Dunán az újvidéki Žeželj-híd. Egyelőre csak gyalogosan lehet átkelni rajta a folyón Újvidék és Pétervárad között.
20:37, Frissítve: 21:06

Citeratalálkozót tartottak Adorjánon

Az idén harmadik alkalommal rendezték meg a „Szól a citera” elnevezésű citeratalálkozót Adorjánon. A szervező Szőke Tisza Művelődési Egyesület mellett még hét csoport lépett színpadra.

Népszerű

Marihuana

Reske: Otkrivena droga u autobusu iz Srbije

Na graničnom prelazu Reske mađarski carinici otkrili su 10 kilograma marihuane u autobusu sa srpskim registracionim tablicama, koji je saobraćao prema Nemačkoj – saopštila je Mađarska Uprava.

Senta: SVM pobedio na izborima za MZ

U nedelju su održani izbori za mesne zajednice u opštini Senta. Građani su mogli da glasaju za kandidate, u sedam mesnih zajednica izabrani su novi saveti.