Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Više novca za poljoprivredu u Vojvodini

2022.08.30
17:34
2022.08.30
19:46
Forrás
Pannon RTV
Skupština AP Vojvodine je na svojoj sedamnaestoj sednici usvojila povećanje pokrajinskog budžeta za oko 6 milijardi dinara.
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Povećan obim sredstava potiče, između ostalog, od povećanog poreza na dobit preduzeća i ta sredstva donosioci odluka pre svega žele da usmere za razvoj poljoprivrede, ali su značajna sredstva izdvojena za tehničko-tehnološko opremanje nove zgrade RTV Vojvodine i za završetak zgrade Narodnog pozorišta u Subotici. Pored ovih, planiran je i razvoj zdravstvene zaštite i putne infrastrukture.

Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, ocenio je da je rebalans budžeta rezultat poslovanja privrede, povećanja poreza na dohodak, povećanja zaposlenosti i povećanja prosečne zarade. Taj predlog je, međutim, naišao na kritike opozicije, i to zbog raspodele sredstava. Prema oceni Srpske radikalne stranke, više sredstava bi trebalo da se troši na rešavanje pitanja socijalne i populacione politike.

Marina Nedeljković, poslanica Skupštine AP Vojvodine, Srpska radikalna stranka: „Ako bi smo otvorili rebalans budžeta i prešli stavku po stavku, ako bi smo analizirali rad pokrajinskih sekretarijata i koliko novca su dobili iz budžeta, mogli bi smo da uvidimo da je zaista sramota, da nauka, naučna delatnost, naučnoistraživačka delatnost i visoko obrazovanje dobije jednu nulu."

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Rebalansom budžeta će oblast poljoprivrede umesto 8,37 milijardi dobiti 9,98 milijardi dinara, od kojih će moći efikasnije da rešavaju nastale probleme i unaprede sisteme za navodnjavanje.

Nenad Borović, poslanik Skupštine AP Vojvodine, Srpska napredna stranka: „Poljoprivreda od ukupnih budžetskih sredstava zahvata 10,5 posto, što je izuzetno važno, posebno u ovakvim uslovima. Jedan od najvažnijih projekata jeste upravo izdvajanje 1,13 milijardi dinara za projekat osposobljavanja dva sistema, kojima će se navodnjavati preko 20 hiljada hektara zemlje. Jedan sistem, koji pripada Novom Kneževcu i drugi, koji se nalazi ovde u okolini Novog Sada, to je sistem Jegrička."

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Rebalansom budžeta će za tehničko-tehnološko opremanje nove zgrade RTV Vojvodine biti opredeljeno 534 miliona dinara, a za završetak zgrade Narodnog pozorišta Subotica 274 miliona dinara.

Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine: „Sa tim sredstvima ćemo najverovatnije ove godine moći da završimo zgradu RTV-a, pa će RTV, radio i televizija, konačno moći da se presele u novu zgradu. Pored toga, biće izdvojena i sredstva koja su potrebna za završetak zgrade Narodnog pozorišta Subotica, pa mislim da će negde tokom naredne godine zgrada Narodnog pozorišta biti predata na upotrebu."

Za razvoj zdravstvenog sistema opredeljeno je 1,3 milijarde dinara, za izgradnju lokalnog puta Stapar-Sivac 170 miliona dinara, a za obnovu domova kulture u manjim mestima 19 miliona dinara.

poljoprivreda
Vojvodina
Ištvan Pastor
Skupština AP Vojvodine
budžet
Igor Mirović
RTV
rebalans
Narodno Pozorište

Najnovije

11:47, Frissítve: 15:50

Predstavljanje maski mohačkih bušara u VM4K

Svi oni koji su u četvrtak uveče posetili klupske prostorije Vojvođanskog mađarskog obrazovnog, kulturnog i istraživačkog centra (VM4K) u Subotici su mogli da saznaju više o trikovima rezbarenja maski bušara i njihovoj istorijskoj povorci.

Najčitanije