Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Više od deset hiljada hodočasnika u Doroslovu

2019-09-08
13:41
2019-09-08
13:47
Forrás
Pannon RTV
Više hiljada poklonika koji su došli iz Vojvodine, ali i Karpatskog basena proslavilo je rođenje Device Marije na Svetom bunaru u Doroslovu.

Ovogodišnja tema dana posvećenih Bogorodici bila je: Euharistija je poklon čoveku na putu.

Mnogi su već u petak peške krenuli na najveće katoličko hodočašće u Vojvodini. Ištvan Taloši ima 78 godina i iz mađarskog Hercegsanta do Doroslova u Vojvodini načinio je 60 kilometra hodočašća. „Sam sam došao. Uspus sam se sretao sa ljudima dobre volje koji su mi davali vode jer je bilo jako toplo."

Srednjovekovno ime ove svetinje je bilo „Bajkut". Pvi podaci o čudesnim izlečenjima potiču iz 1792. godine. Tada je Janoš Zablocki iz Bogojeva povratio vid pošto je oprao oči izvorskom vodom. Nakon toga počela su hodočašća do ovog mesta.

„To je prvi takav slučaj koji je nakon turskog doba koji je veću grupu hodočasnika privukao ovde na Sveti bunar. Zabeleženo je otprilike 80 takvih čudesnih izlečenja, što je ojačalo intenzitet hodočasničkih dolazaka. Ovu vrstu izlečenja je, naravno, moguće iskusiti do današnjih dana" kaže Arpad Verebelji, arhiđakon,  rukovodilac svetilišta.

U subotu misu u predvečerje vodio je Čaba Bojte. Duhovnik franjevačkog reda po prvi put je bio na hodočašću povodom dana Male Gospojine. „Verujem da je i Bogorodica izgubila svog malog sina, i da je krenula da ga potraži. Tako je i ona hodočastila. Na kraju ga je pronašla u crkvi. Verujem da tako i hodočasnici traže nešto. Mir, zdravlje, smirenje, dobre misli, traže živog Boga."

Na prvom danu hodočašća u Doroslovu učestvovalo je više hiljada vernika.

hodočasnici
Doroslovo
Sveti bunar
Čaba Bojte

Slične vesti

Most

Najnovije

Népszerű

Najčitanije