Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Više od pet hiljada novozaraženih korona virusom u Vojvodini

2022.01.26
17:56
Forrás
Pannon RTV
Više od polovine kapaciteta u Kovid bolnici na Mišeluku je popunjeno. Trenutno se tamo leči 353 pacijenata, od kojih su 22 priključena na respirator.

U Vojvodini je u poslednja 24 sata registrovano 5215 novozaraženih od korona virusa, od toga 1320 u Novom Sadu. Na taj način se broj aktivno zaraženih u Pokrajini povećao na 30823, a u Novom Sadu na 8355. Od početka godine se neprekidno povećava pritisak na Kovid ambulantu u Novom Naselju. Dnevno se na pregled u tu ustanovu javlja između 1100 i 1.400 pacijenata, koji na pregled i na rezultate moraju da čekaju nekoliko sati.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Naša ekipa je razgovarala sa ljudima koji su čekali u redu:

„Kada sam prvi put došao, čekao sam dosta dugo. Tada sam ovde proveo skoro ceo dan, i mogao sam da nastavim tek posle podne. Prvi put sam na dijagnozu čekao deset sati."

„Bio sam ovde pre dvadesetak dana i tada je bila velika gužva. Čekao sam oko sedam sati. Međutim, sada kada sam došao na kontrolu, situacija je potpuno drugačija, ide prilično brzo, i doktori i sestre su veoma ljubazni. Čini mi se da je situacija mnogo bolja nego što je bila.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Kako bi se smanjilo opterećenje sistema, 19. januara je cela zgrada Kovid ambulante u Novom naselju pretvorena u Kovid centar, a broj medicinskih ekipa povećan je na 20. Pored toga prihvataju i testove urađene privatno.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Dr Aleksandra Milinković Lacković, koordinatorka Kovid ambulante, Dom zdravlja Novi Sad: „I dalje na testiranje dolazi veliki broj pacijenata. Pacijenti koji donesu rezultate iz privatne laboratorije i samo žele da im se otvori bolovanje, mogu to naravno učiniti i ovde. Mogu se javiti i svom izabranom lekaru, ali naravno ne idu lično kod njih. Nalaze izabranom lekaru može odneti komšija ili rođak, naravno samo onda ako nisu pozitivni. Nalaz se može poslati i elektronskim putem iz privatne laboratorije, a bolovanje se može otvoriti kod lekara.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

U poslednje vreme, stopa zaraze među decom takođe je značajno porasla. U njihovom slučaju, 60 odsto testova je pozitivno. Podaci pokazuju da i dalje najveći procenat testiranih spada u starosnu grupu od 20 do 39 godina, a većina zaraženih nije vakcinisana.

Dr Aleksandra Milinković Lacković
kovid ambulanta
Vojvodina
virus korona

Najnovije

Najčitanije

Neopravdano visoka cena ogrevnog drveta i peleta

U Srbiji su cene ogrevnog drveta i peleta neopravdano visoke, i prodavci moraju da prestanu sa podizanjem cena - rekao je Igor Braunović, vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog preduzeća „Srbijašume".

Igra strpljenja na graničnim prelazima može da počne

Već u ranim popodnevnim časovima, svi oni koji su hteli da pređu u Mađarsku, na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu, morali su da čekaju dva i po sata. Ali i na manjim prelazima se čekalo od sat i po do dva sata.

Velika poseta vašaru u Kanjiži

Ove godine, izuzetno je u subotu održan prvi prodajni vašar stoke i zanatskih proizvoda. Izbor je bio velik, kao i interesovanje.