Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Višečasovna čekanja na granici, u pravcu prema Mađarskoj

2021.05.16
19:18
Forrás
Pannon RTV
Na graničnom prelazu Horgoš-Reske, na autoputu, automobili su u nedelju čekali nekoliko sati, a situacija nije bila ništa bolja ni na Kelebiji.

Ogroman broj gastarbajtera, koji su se vraćali u zapadnoevropske zemlje, krenuo je iz Srbije, što je carinicima i pripadnicima granične policije zadalo ozbiljan zadatak, odnosno stavilo je na ispit i strpljenje putnika.

Višečasovna čekanja, haotično stanje. To je ono sa čime su se suočili oni koji su odlučili da krenu prema međunarodnom graničnom prelazu Horgoš-Reske, na autoputu, a slična je situacija bila i na prelazu Kelebija-Tompa, gde su putnici takođe morali da računaju zadržavanja od nekoliko sati. Inače, oni koji su prešli srpsku stranu i čekali su graničnu kontrolu na mađarskoj strani, morali su da čekaju četiri-pet sati.

Pannon RTV/Szalai Adrián

Već u subotu uveče, na društvenim mrežama su prijavljeni ogromni redovi, pa je bilo i onih koji su tokom noći čekali i osam sati. Situacija se nije popravila ni tokom dana, jer nakon izlaska iz Srbije, na prostoru između dve granice trebalo je čekati još dodatnih 4-5 sati.

Mnogi gastarbajteri koji su u Srbiji slavili Ramazan, vratili su se i u Austriju i Nemačku, gde je inače ovog vikenda bio produženi vikend.

Pannon RTV/Szalai Adrián

Među onima koji su krenuli za Mađarsku, bilo je i onih koji su na put krenuli rano ujutro, kako bi na vreme prešli granicu. Tamo ih međutim dočekao hladan tuš: „Stigao sam ovde u sedam sati, tada je kraj reda bio još kod benzinske pumpe. Tada se jedan sat red nije ni pomerio, a od tada idemo veoma polako."

„Pokušavamo da stignemo do Segedina i ovde smo na prelazu već od pola sedam ujutru, ali od sedam do osam sati nismo napredovali za centimetar."

Pannon RTV/Szalai Adrián

Kolona automobila u Srbiji se protezala sve do benzinske pumpe kod Horgoša, koja je udaljena oko 2,5 kilometara od granice. Više njih je čekalo 5-6 sati da stignu do neposredne blizine srpske granice. Na Kelebiji se u nedelju ujutro red na srpskoj strani protezao oko 3 kilometra:

„- Krenuli smo u Segedin, naša unuka ima Prvu pričest.

- Potvrda o vakcinaciji, dokumenti?

- Sve imamo. Ali, verovatno ćemo se vratiti, jer smo čuli da od granice treba čekati još pet sati."

Pannon RTV/Szalai Adrián

Još jedan od razloga dužeg zadržavanja je taj što ljudi koji putuju u tranzitu do zapadnoevropskih zemalja, moraju na mađarskoj granici da prikažu potvrdu o prebivalištu, a za tu kontrolu je potrebno 10-15 minuta po automobilu. Oni koji na granicu stižu sa srpskim putnim ispravama, za prelaz granice je i dalje potreban pi-si-ar test ili potvrda o vakcinaciji.

granica
čekanje
Horgoš-Reske

Slične vesti

Najnovije

19:04

Dogovor o obnovi crkve u Bajmoku

Sporazum o obnovi potpisan je danas u sedištu Subotičke biskupije. Radove koji će na crkvi Svetog Petra i Pavla početi krajem leta, finansiraju subotička lokalna samouprava i država Mađarska.
16:50, Frissítve: 17:50

Dan sećanja na Podolskog u Feketiću

Dodeljene su nagrade pobednicima na konkursu za publicistiku „Podolski Jožef", a priznanja su juče preuzela i dvoje saradnika Panon RTV-a. Program je obuhvatao niz izložbi, podsećanja i predavanja iz književnosti.

Najčitanije

Dogovor o obnovi crkve u Bajmoku

Sporazum o obnovi potpisan je danas u sedištu Subotičke biskupije. Radove koji će na crkvi Svetog Petra i Pavla početi krajem leta, finansiraju subotička lokalna samouprava i država Mađarska.

Živopisna proslava Dana sela u Čantaviru

Na prostoru Novog ostrva obeležen je Dan sela Čantavir. Organizatori su spremili brojne programe za mlade i stare: bilo je foklora, koncerata, dečijih programa, sportsko i kulinarsko takmičenje.