Ugrás a tartalomra

Visoka cena pšenice uticala i na cenu hleba

2021.11.11
19:11
2021.11.11
21:58
Forrás
Pannon RTV
Cena pšenice je porasle u celom svetu, pa tako i u Srbiji, što je dovelo do poskupljenja brašna, a time i skupljeg hleba. Na više mesta cena hleba je već 60-70 dinara.

Vlada Srbije je, kao meru, u sredu donela Uredbu o maksimalnoj ceni hleba od brašna T-500, prema kojoj maloprodajna cena se sme da bude veća od 46 dinara, a manjak će se po potrebi nadoknađivati ​​iz robnih rezervi.

"Hleb nas nasušni daj nam danas", kaže jedan redak očenaša. Hleb je jedna od najosnovnijih namirnica na čije formiranje cene su potrošači osetljivi.

Irenka Šarok, Temerin: "Hleb nam treba svaki dan. Moramo ga imati na stolu. Pogotovo gde ima dece, tamo su potrebna dva-tri hleba. Ako imamo novca, kupimo ga, ako nemamo, nažalost nema ništa."

Arpad Olah, Temerin: "Primetio sam da je cena hleba i peciva otišla visoko jer to kupujem. Ja sam u penziji i to prilično dobro primećujem. Ne samo ja, već nekoliko ovakvih penzionera kao ja."

Margit Farkaš, Temerin: "Nije tako strašno. U poređenju sa tim da je bila suša, rod je bio samo 60 ili 50 posto, onda se nemamo čemu čuditi."

Cena pšenice je skočila tokom jeseni u odonosu na njenu cenu posle žetve, kako na srpskom, tako i na svetskom tržištu. Time je u poslednje dve nedelje poskupelo i brašno, na blizu 44 dinara po kilogramu. Arpad Hofman, pekar, Temerin: „Postoji obećanje da će se brašno davati iz robnih rezervi za 30 dinara. Kako će to funkcionisati još se ne zna, treba li se prijaviti ili će nadoknaditi preko mlina, videćemo. Tako da od sutra vraćamo cenu na 46 dinara, a onda ćemo videti kako će biti."

Pored sadašnje prodajne cene brašna, hleb bi se morao prodavati po minimalnoj ceni od 60-70 dinara da bi bio isplativ i za pekare. Inače, ograničenje cene se odnosi samo na hleb Sava od brašna Tip 500, poznatiji kao beli hleb, cene ostalih vrsta se mogu slobodno prilagođavati. Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije: "Ne znamo kada će se ovo završiti, jer su okolnosti takve da je Rusija zabranila izvoz pšenice, poplave i kiše su u Ukrajini i nedovoljno je prinosa čak i u Kanadi. Sve dok nova pšenica ne stigne sa južne hemisfere u sledeća dva do tri meseca, ove će cene na svetskoj berzi da rastu."

Vlada Srbije je izdala uredbu za narednih šest meseci. Unija pekara Srbije je pozdravila ovu odluku, ali je upozorila da je situacija dugoročno neodrživa.

cena
hleb
pšenica

Najnovije

14:14, Frissítve: 16:37

Tradicionalni svinjokolj u Sajanu

Meštani Sajana su prvi put organizovali tradicionalni svinjokolj u godini pre epidemije korona virusa. Nakon prinudne pauze, juče je ponovo održana manifestacija u organizaciji lokalnog Dobrovoljnog vatrogasnog društva.
15:13, Frissítve: 16:19

Takmičenje snažnih ljudi u Kanjiži

Svim takmičarima, koji su učestvovali na takmičenju u mrtvom dizanju pod nazivom Drugi Božićni kup, bila je potrebna sva snaga sa kojom raspolažu. To je treća vežba u takozvanom poverliftingu i bez sumnje najteža.

Najčitanije

Preminula je Eva Guba, novinarka Panon RTV-a

Naša koleginica je preminula danas, posle duže bolesti - obavestila je našu redakciju njena porodica. Eva Guba je za RTV Panon radila od 2020. godine, kao dopisnik iz Potiskog regiona.

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.