Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Visoka cena pšenice uticala i na cenu hleba

2021.11.11
19:11
2021.11.11
21:58
Forrás
Pannon RTV
Cena pšenice je porasle u celom svetu, pa tako i u Srbiji, što je dovelo do poskupljenja brašna, a time i skupljeg hleba. Na više mesta cena hleba je već 60-70 dinara.

Vlada Srbije je, kao meru, u sredu donela Uredbu o maksimalnoj ceni hleba od brašna T-500, prema kojoj maloprodajna cena se sme da bude veća od 46 dinara, a manjak će se po potrebi nadoknađivati ​​iz robnih rezervi.

"Hleb nas nasušni daj nam danas", kaže jedan redak očenaša. Hleb je jedna od najosnovnijih namirnica na čije formiranje cene su potrošači osetljivi.

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Irenka Šarok, Temerin: "Hleb nam treba svaki dan. Moramo ga imati na stolu. Pogotovo gde ima dece, tamo su potrebna dva-tri hleba. Ako imamo novca, kupimo ga, ako nemamo, nažalost nema ništa."

Arpad Olah, Temerin: "Primetio sam da je cena hleba i peciva otišla visoko jer to kupujem. Ja sam u penziji i to prilično dobro primećujem. Ne samo ja, već nekoliko ovakvih penzionera kao ja."

Margit Farkaš, Temerin: "Nije tako strašno. U poređenju sa tim da je bila suša, rod je bio samo 60 ili 50 posto, onda se nemamo čemu čuditi."

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Cena pšenice je skočila tokom jeseni u odonosu na njenu cenu posle žetve, kako na srpskom, tako i na svetskom tržištu. Time je u poslednje dve nedelje poskupelo i brašno, na blizu 44 dinara po kilogramu. Arpad Hofman, pekar, Temerin: „Postoji obećanje da će se brašno davati iz robnih rezervi za 30 dinara. Kako će to funkcionisati još se ne zna, treba li se prijaviti ili će nadoknaditi preko mlina, videćemo. Tako da od sutra vraćamo cenu na 46 dinara, a onda ćemo videti kako će biti."

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Pored sadašnje prodajne cene brašna, hleb bi se morao prodavati po minimalnoj ceni od 60-70 dinara da bi bio isplativ i za pekare. Inače, ograničenje cene se odnosi samo na hleb Sava od brašna Tip 500, poznatiji kao beli hleb, cene ostalih vrsta se mogu slobodno prilagođavati. Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije: "Ne znamo kada će se ovo završiti, jer su okolnosti takve da je Rusija zabranila izvoz pšenice, poplave i kiše su u Ukrajini i nedovoljno je prinosa čak i u Kanadi. Sve dok nova pšenica ne stigne sa južne hemisfere u sledeća dva do tri meseca, ove će cene na svetskoj berzi da rastu."

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Vlada Srbije je izdala uredbu za narednih šest meseci. Unija pekara Srbije je pozdravila ovu odluku, ali je upozorila da je situacija dugoročno neodrživa.

cena
hleb
pšenica

Najnovije

13:46, Frissítve: 18:45

Velike grupe migranata

Grupe migranata nalaze se u skoro svakom delu Subotice. Ilegalni migranti se u velikim grupana nalaze ne samo na šumskom delu već i u centru i prigradskom delu.

Najčitanije

Nova pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Ponovo se desila pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici kod Subotice. I ovaj put su avganistanski trgovci ljudima otvorili vatru - rekli su našem novinaru na licu mesta ilegalni migranti koji su u grupi pobegli iz šume.