Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Visoke vrućine utiču i na kućne ljubimce

2020.08.03
17:28
Forrás
Panon RTV
Domaće životinje teško podnose velike vreline, možda i teže nego ljudi.

Životinjski organizam, slično čovekovom, nije pripremljen za promenu godišnjih doba i potrebno mu je prilagođavanje. Velike vreline utiču i na njih. Posebno stariji i bolesni ljubimci traže više pažnje.

Kućnim ljubimcima, pre svega psima, veoma je važno da tokom letnjih kanikula, što češće tokom dana menjamo vodu za piće, jer na visokim temperaturama, kada se i voda zagreje na 35 stepeni, više im ne prija. Veoma je važno i da ih ne držimo u zatvorenom boksu, već ukoliko je moguće, u dvorištu gde mogu da pronađu  odgovarajući hlad.

Naš snimatelj Čaba Rafai je istinski ljubitelj životinja, a posebno ptica. Jedna od njegovih ukrasnih koka upravo je tokom najvećih vrućina izlegla male piliće.

„Nije napuštala gnezdo poslednjeg dana, jer neće da ih ostavi dok se ne izleže i poslednje pile i u ovim velikim vrućinama joj je pozlilo. Odneo sam je kod veterinara, dobila je infuziju, ali nije preživela, narednog dana je uginula" priča Čaba Rafai i dodaje da su pilići preživeli. „Šestoro je ona izlegla, a ostale sam nosio sa sobom na posao, i tamo se troje izleglo, i sada ima ukupno devetoro pilića, koje sam iz Panona vratio kući motorom."

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Vratimo se priči o kućićima, a Tibor Janoši, palićki veterinar kaže da ukoliko je to moguće u ovo vreme ne bi smeli da se drže na lancu, kako  bi mogli da se sakriju od vrućine. Kod pasa, ali i mačaka, treba obratiti pažnju ne samo na obezbeđivanje dovoljno tečnosti, već i na ishranu: „Kada ih hranimo, recimo ja tek kasno noću hranim svoje pse. Na velikoj vrućini ni oni nemaju apetit. Kasnije počinju da jedu, ili radije u jutarnjim satima, ne govoreći o tome da leti šta god da im damo, izuzev suvih granula, muve ili ose za tren to pronađu. Zapljuju hranu koja se za kratko vreme pokvari."

Za pse i mačke koji žive u stanu najopasnije je korišćenje klima uređaja, jer lako mogu da se prehlade, čak i da dobiju zapaljenje pluća, upozorava veterinar.

vrućina
kućni ljubimci
voda

Najnovije

12:51

Omladinski kamp u Senti

U Senti je u izvanrednoj atmosferi realizovan od strane senćanskog Istorijskog arhiva i Nacionalnog istorijskog spomen-parka u Opustaseru zajednički priređeni kamp namenjen mađarskim i vojvođanskim srednjoškolcima.
18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!