Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Visoke vrućine utiču i na kućne ljubimce

2020-08-03
17:28
Forrás
Panon RTV
Domaće životinje teško podnose velike vreline, možda i teže nego ljudi.

Životinjski organizam, slično čovekovom, nije pripremljen za promenu godišnjih doba i potrebno mu je prilagođavanje. Velike vreline utiču i na njih. Posebno stariji i bolesni ljubimci traže više pažnje.

Kućnim ljubimcima, pre svega psima, veoma je važno da tokom letnjih kanikula, što češće tokom dana menjamo vodu za piće, jer na visokim temperaturama, kada se i voda zagreje na 35 stepeni, više im ne prija. Veoma je važno i da ih ne držimo u zatvorenom boksu, već ukoliko je moguće, u dvorištu gde mogu da pronađu  odgovarajući hlad.

Naš snimatelj Čaba Rafai je istinski ljubitelj životinja, a posebno ptica. Jedna od njegovih ukrasnih koka upravo je tokom najvećih vrućina izlegla male piliće.

„Nije napuštala gnezdo poslednjeg dana, jer neće da ih ostavi dok se ne izleže i poslednje pile i u ovim velikim vrućinama joj je pozlilo. Odneo sam je kod veterinara, dobila je infuziju, ali nije preživela, narednog dana je uginula" priča Čaba Rafai i dodaje da su pilići preživeli. „Šestoro je ona izlegla, a ostale sam nosio sa sobom na posao, i tamo se troje izleglo, i sada ima ukupno devetoro pilića, koje sam iz Panona vratio kući motorom."

Vratimo se priči o kućićima, a Tibor Janoši, palićki veterinar kaže da ukoliko je to moguće u ovo vreme ne bi smeli da se drže na lancu, kako  bi mogli da se sakriju od vrućine. Kod pasa, ali i mačaka, treba obratiti pažnju ne samo na obezbeđivanje dovoljno tečnosti, već i na ishranu: „Kada ih hranimo, recimo ja tek kasno noću hranim svoje pse. Na velikoj vrućini ni oni nemaju apetit. Kasnije počinju da jedu, ili radije u jutarnjim satima, ne govoreći o tome da leti šta god da im damo, izuzev suvih granula, muve ili ose za tren to pronađu. Zapljuju hranu koja se za kratko vreme pokvari."

Za pse i mačke koji žive u stanu najopasnije je korišćenje klima uređaja, jer lako mogu da se prehlade, čak i da dobiju zapaljenje pluća, upozorava veterinar.

vrućina
kućni ljubimci
voda

Slične vesti

Najnovije

19:37

Božićni vašar knjiga u Horgošu

U horgoškoj biblioteci organizovan je Božićni vašar knjiga, na kome su zainteresovani mogli da biraju između blizu 100 knjiga. Mnogi su za predstojeće praznike kupovali knjige za svoje najmilije.
18:07, Frissítve: 18:48

Zajedno za Oliverovo izlečenje

Širom sveta postoje dobronamerni ljudi, koji žele da pomognu Oliveru Palu Gajodiju iz Bajmoka, koji svojim donacijama pomažu u tome da dečak, koji će uskoro napuniti jednu godinu, dobije ono što mu je najpotrebnije: tretman genske terapije.

Najčitanije

Tragedija kod Bajmoka

Putnički automobil i voz sudarali su se jutros oko osam časova kod Bajmoka. U nesreći život je izgubila S.U. stara 31 godinu, iz Kikinde. Prilikom uviđaja nadležni su zatekli podignutu rampu.

Ilegalni migranti prevezeni iz opštine Novi Kneževac

Jutros su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova prevezli oko 450 migranata iz opštine Novi Kneževac. Prema saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova, migranti su smešteni u za to određene prihvatne centre.