Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Vlada Mađarske donirala je Opštoj bolnici Senta deset monitora za praćenje životnih funkcija pacijenata

2020.11.25
16:44
2020.11.25
16:50
Forrás
Pannon RTV
Ova oprema ne pomaže lekarima i medicinskim sestrama u praćenju stanja pacijenata samo u trenutnoj epidemiološkoj situaciji, već dugoročno doprinosi kvalitetu bolničke nege.
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Donaciju je rukovodstvu bolnice uručila Ester Čalokezi, generalna konzulica Mađarske u Subotici.

Kao anesteziolog, dr Beata Čaki, direktorka Opšte bolnice Senta, stručnim pogledima je proveravala donaciju mađarske vlade. Deset monitora prate niz životnih funkcija pacijenata, opremljeni su funkcijom alarma i sopstvenim izvorom napajanja, tako da mogu da rade nezavisno od električne mreže.

Dr Beata Čaki, direktorka Opšte bolnice Senta: „Ovih deset monitora će u značajnoj meri pomoći naš rad, to su moderni, savremeni monitori. Možemo ih koristiti i tokom operacija, pored kreveta u intenzivnoj nezi, kao i tokom transporta pacijenata, odnosno u bilo kojem drugom slučaju kada je stanje pacijenta nestabilno, pa se njegovo stanje mora pratiti."

Pannon RTV/Molnár Edvárd

S obzirom na epidemiološku situaciju, monitori će biti smešteni na infektivno odeljenje, zbog sve većeg broja pacijenata sa korona virusom, ali će dugoročno biti premešteni na druga odeljenja.

Ester Čalokezi, generalna konzulica Mađarske u Subotici, rekla je da mađarska vlada prati epidemiološku situaciju i da se, prema njihovom mišljenju, region suočava sa ozbiljnijom situacijom od prvog talasa zaraze tokom proleća. Zahvaljujući tadašnjim pripremama, oni sada imaju priliku da pruže pomoć i Mađarima koji žive u drugim zemljama.

„Mađarska vlada smatra da je potrebna solidarnost, kako unutar zemlje, tako i između država, kako bi se cela regija, a dugoročno gledano, čitavo čovečanstvo moglo uspešno odbraniti od epidemije korona virusa. Kao deo toga je ova donacija sada stigla u Sentu."

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Prema mišljenju Ištvana Pastora, donacija nije važna samo sa medicinske tačke gledišta. U simboličkom smislu tu se radi o pažnji, solidarnosti i značaju susedske politike - dodao je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

„Za nas, Mađare koji ovde živimo, reč je o tome da matična zemlja obraća pažnju na to da kada smo u nevolji, pomoć ne dobijamo samo verbalno, već i na nivou opipljive stvarnosti."

Pastor je govorio i o tome da je mađarska vlada poslednjih meseci pružila značajnu podršku Srbiji i vojvođanskim Mađarima, ova donacija je treća u nizu, a nju će uskoro pratiti jedna još veća donacija.

vlada
Mađarska
donirala
bolnica
Senta
monitor

Najnovije

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.