Ugrás a tartalomra
Topolyai tó
Pannon RTV

Voda Zobnatičkog jezera nije zagađena

2018-07-12
19:47
2018-07-12
19:58
Forrás
Pannon RTV
Nedavni pomor riba u pritoci Zobnatičkog jezera su prouzrokovale alge, a ne zagađenje, kažu iz ekološkog udruženja ribolovaca "Jezero" iz Bačke Topole.

Nedavno je odjeknula vest po kojoj je voda Zobnatičkog jezera u blizini mosta kod Karađorđeva promenila boju, počela je da zaudara i da po površini plutaju crknute ribe. Uzorkovanjem je utvrđeno da voda ne sadrži materije koje su štetne za vodeni živi svet ili za ljude. Pojavu je prouzrokovao nedostatak kiseonika do kojeg dolazi kada je vreme toplo, a u vodi koja je zasićena hranljivom materijom se alge brzo razmnožavaju, te time potroše kiseonik iz vode.

Zoltan Linder, predsednik ekološkog udruženja ribolovaca "Jezero" iz Bačke Topole kaže da su sportski ribolovci uklonili crknute ribe i da odonda slična pojava nije zabeležena. "Pre tačno nedelju dana smo iz jezera izvadili 201 kilogram uginulih riba iz spoljnog jezera, višlje od mosta kod Karađorđeva, i za to nam su nam bila potrebna dva dana. Želim da napomenem da imamo rezultate novosadskog fakulteta koji pokazuju da nema nikakvog zagađenja u Zobnatičkom jezeru, pomor riba je prouzrokovao nedostatak kiseonika" – izjavio je Zoltan Linder.

Zobnatičko jezero
Bačka Topola

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije