Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Vodena staništa nestaju

2019-04-20
13:00
2019-04-20
17:42
Forrás
Pannon RTV
Suša je i dalje glavna briga, ne samo u poljoprivredi. Ugrožava opstanak vodenih staništa i stajaćih voda.

Kornjača se sunča na trsci, čaplja preleće iznad Ludoškog jezera, divlje patke plivaju u uzburkanoj vodi. Ukotvljen čamac leži na strništu, ne plovi više.

Od novembra prošle godine nije bilo izdašne kiše, tokom zime nije bilo dovoljno snega a proleće je izrazito toplo i suvo. U zaštićenim područjima se vidi manjak padavina, na mestima gde voda bude visoka 60-70 centimetara, sada je suva trava – izjavio je Oto Sekereš za Dnevnik RTV Pannon. Čuvar zaštićenog područja JP Palić-Ludoš je naveo da su ljudi doprineli ovoj situaciji odvodnjavanjem. “Sad bi trebalo primetiti da je manjak vode, ne višak. Kad imamo godinu da se nebo ruši, kanali ništa ne vrede. Tamo gde je vodeno stanište, voda će se zadržati. Neke kanale bi trebalo zatrpati, jer odvlače vodu iz okolnih područja i isušuju ih. U poslednjih desetak godina vodena staništa konitunirano nestaju i sve ih je manje i manje.”
 

Ovo ima veoma negativan uticaj na životinjski svet – dodao je stručnjak za zaštitu prirode i podvukao, belobrade čigre ili crnogrli gnjurci dolaze na mesto gde su ranije izlegale jaja i ako je ono isušeno, one odlaze dalje gde mogu postavljati svoja jaja.

Gusta trska okružuje jezero Majdan u Kelebijskoj šumi. Zelena boja trske 10-20 centimetara iznad nivoa vode ukazuje da je u jezeru nedavno bilo više vode.

Jezero Majdan je omiljeno subotičko izletište. Spremno očekuje izletnike za predstojeće prvomajske praznike i letnju sezonu.

Borova šuma oko jezera sa novim drvenim mobilijarom će se njima naseliti, nadamo se da se jezero do tada neće isušiti i uređen prostor neće ostati u smeću.

vodena staništa
suša
Ludoško jezero

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Ovo su simptomi koronavirusa

Simptomi zaraze koronavirusom Covid-19 u početku podsećaju na prehladu. To podrazumeva visoku temperaturu, bol u grlu, kijanje, kašalj i otežano disanje, slabost.