Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Vodostaj Tise uobičajen za ovo doba godine

2023.01.08
12:32
2023.01.08
17:51
Forrás
Pannon RTV
Prema podacima koji su izmereni jutros kod Sente visina vodenog stuba Tise iznosila je 314 centimetara, što odgovara prosečnom vodostaju za ovo doba godine. Narednih meseci ne treba očekivati značajniji porast nivoa vode.

U proteklom periodu na Tisi je zabeležen blagi poplavni talas, ali reka nije izašla iz svog korita, a od tada je započelo i opadanje njenog nivoa. Nivo vodostaja značajno utiče na svakodnevicu pecaroša. Prema njihovim rečima Tisa je bogata ribom, gotovo na svaku udicu se zakači riba u ovom periodu, međutim meštani poštuju zimsko povlačenje ribe i čak ih i hrane kukuruzom i pšenicom.

„U ovom periodu nisu mnogo pokretne, ne hrane se mnogo, mogu se pronaći i ko malo bolje poznaje Tisu, posebno njeno dno, oni znaju gde su ribe. Ali mi, koji smo ovde odrasli, ne pecamo ih sada, radije ih hranimo. Međutim, ko hoće taj i sa doka može doći ovde na obalu reke da peca, jer kako sada sunce greje naša lica, i kod obale se zagreje i izađu ribe“ kaže  Čaba Šarnjai, pecaroš iz Kanjiže.

Temperatura vode je 5,6 stepeni Celzijusa, i u odnosu na to teško je proceniti da li ove treba očekivati veći poplavni talas.

Da bi na vojvođanskoj deonici Tise porastao  vodostaj potrebna je veća količina padavina na prostoru sliva Tise, odnosno hladnije vreme. 

Tisa
vodostaj
Senta
Čaba Šarnjai

Najnovije

16:27

Struja od novembra skuplja za 8 odsto

Savet Agencije za energetiku dao je saglasnost na povećanje cene struje od 1. novembra za 8 odsto, saznaje RTS. Kilovat-sat struje za domaćinstva i male kupce biće 10,26 dinara, sa PDV-om 14,29 dinara. Struja je prethodno poskupela 1. maja.
16:12

Izbori 17. decembra?!

Prema pisanju pojedinih medija, Srpska napredna stranka je donela odluku da tog datuma u Srbiji budu održani parlamentarni, pokrajinski i beogradski izbori, kao i izbori u nekim opštinama.
18:19, Frissítve: 19:26

Sa dronovima i robotima za napredak učenika

Rotari klubovi Beograda i Novog Sada donirali su 200 dronova i 200 robota informatičkim sekcijama u vojvođanskim školama, i to u okviru projekta pod nazivom „Za lepšu školu”. U isto vreme renoviran je i nameštaj u 25 vojvođanskih vrtića.

Najčitanije

33. Berbanski dani u Horgošu

Izložbom proizvoda i svečanim kulturnim programom su započeli 33. Berbanski dani u Horgošu. Narednih dana u naselju će se prikazati brojni programi, posetioce očekuju sportski sadržaji, takmičenje u kuvanju, vašar, koncerti.