Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Vodu treba štedeti, ali biljkama je potrebno i zalivanje

2022.06.30
14:46
2022.06.30
15:47
Forrás
Pannon RTV
Slab je pritisak vode – žale se stanovnici Subotice i okoline.

Ova godina je sušna, bez padavina, zbog toga se troši mnogo više vode, posebno kada je reč o zalivanju. Poljoprivrednici pitanje zalivanja najradije rešavaju bušenjem bunara, ali gde to nije moguće, prisiljeni su da zalivaju vodom iz vodovoda. JKP „Vodovod i kanalizacija" već je upozorilo građane da pažljivo koriste vodu.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Pesak, kao u saharskoj pustinji. Brzo se isuši, zato je neprestano  potrebno zalivanje. Jene Šerfeze kaže da po njegovom iskustvu osam do 10 litara vode po kvadratnom metru nije dovoljno, bilo bi potrebno mnogo više. On zaliva iz bušenog bunara, ali je većinu svojih oranica izdao u zakup, jer na tim parcelama ne  može da reši problem navodnjavanja: „Ovo je tek prva pomoć, način na koji se štitimo, ali nije zaista efikasno. Ako nema odgovarajućeg zahlađenja, mikroklime, onda naše zalivanje nema stvarnog učinka, samo odlažemo isušivanja biljaka. Prinos zbog suše opada i tamo gde bih mogao da polivam."

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Lokalnim poljoprivrednicima problem nije samo količina vode, već se žale i na to da im migranti iseku cevi kako bi pili vodu, slavine unište, što još otežava redovno zalivanje.

I drugi poljoprivrednik iz Horgoša žali se na sušu. Imre Farago kaže ne postižu da zaliju, mogu da polivaju samo tamo gde imaju struje i bušeni bunar. U velikoj meri i oni su već iskusili smanjenje pritiska vode u cevima: „Kod kuće imam jedan bunar iz kojeg zalivam baštu. Kada smo to pravili, iscurila je voda iz njega, toliki je bio pritisak, tako da je za metar od tla trebalo podići centralnu slavinu da voda ne iscuri. Kada su došle sušne godine, to sam morao da spustim, a kada je bio kišoviti period, opet je trebalo podići centralnu slavinu jer je prelivala voda. Sada smo u situaciji da moram da stavim  pumpe niže, jer se toliko spustila voda u bunaru."

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Mnogi se odlučuju za bušenje bunara. Čaba Torma se bavi time. Kaže, osetno je smanjenje nivoa vode, ali postojeći bunar ne može da se produbljuje, već je potrebno bušiti novi. Naravno, sve to zavisi od hidrodinamičkih činilaca na određenoj teritoriji: „Opada nivo vode, bunari malih kapaciteta gube svoj značaj. U svakom slučaju, ukoliko neko razmišlja o bušenju bunara, treba da pravi takav u koji može da se stavi podvodna pumpa upravo zbog toga da zbog smanjenja nivoa ne ostane izvan vode."

Zbog povećanje potrošnje vode i JKP „Vodovod i kanalizacija" ovih dana oglasilo se saopštenjem. Navedeno je da svi bunari velikih kapaciteta prerađuju pijaću vodu u maksimalnom kapacitetu, ali u letnjoj jari ni to nije dovoljno. Upravo zbog toga pozivaju potrošače da svrsishodno i štedljivo koriste vodu iz vodovoda. To znači da ovu vodu ne koriste za zalivanje bašta ili hlađenje betonskih površina i trotoara.

voda
zalivanje

Najnovije

12:08, Frissítve: 12:18

Doprinos ograničenja

Majstorska radionica Međunarodne umetničke kolonije „9+1" u Staroj Moravici organizovana je 20. put. Tema ovogodišnjeg stvaralačkog kampa je: Doprinos ograničenja.
08:14, Frissítve: 09:45

Šta znači zeleno daljinsko grejanje?

Ekološki prihvatljivo, zeleno daljinsko grejanje postaje sve više rasprostranjeno u međunarodnoj praksi, uglavnom u Zapadnoj Evropi, ali već vidimo dobre prakse koje se primenjuju u zemljama u okruženju Srbije.

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.

Motociklizam je doživljaj života na dva točka

Armija motocikala, kožne jakne i rok muzika - to su neizostavni elementi jednog dobrog moto susreta. To su karakteristike i moto susreta u Molu, koji je organizovan drugi put i koji je već sada veoma popularan.