Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Vojna gimnazija i Srednja stručna vojna škola upisuju novu generaciju đaka

2023.03.23
16:45
2023.03.23
17:15
Forrás
Panon RTV
U školskoj 2023/2024. godini Vojna gimnazija u Beogradu na opšti smer upisuje 75 učenika i 30 učenika na smer vazduhoplovstvo, a Srednja stručna vojna škola upisuje 65 učenika.

Vojna gimnazija „1300 kaplara“ i Srednja stručna vojna škola očekuju prijavu učenika osmog razreda koji su rođeni 2007. ili kasnije koji ove godine završavaju osmi razred. U slučaju Vojne gimnazije, oni koji ispunjavaju opšte uslove, moraju položiti i test fizičke sposobnosti, te test iz matematike i srpskog jezika i književnosti. Osim toga, vršiće se psihološka i medicinska procena, kao i bezbednosna provera svih kandidata.

Rok za prijavu je 31. mart.

Nakon završene Vojne gimnazije učenici su obavezni da nastave školovanje na Vojnoj Akademiji, a oni koji završe Srednju stručnu vojnu školu će postati profesionalni podoficiri Vojske Srbije u činu narednika. Violeta Brković, kapetan prve klase Vojne akademije u Beogradu, je predstavila ovu vojnu ustanovu zainteresovanim učenicima OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Subotici.

“Što se tiče Vojne gimnazije, postoje dva smera. Jedna smer vazduhoplovni, a drugi smer je opšti, što je isto kao i gimnazija u civilstvu. A tu je i Srednja stručna vojna škola, gde ima nekoliko smerova, zavisno od interesovanja učenika. Takve su jedinice za protivvazdušnu odbranu, APJ za PVD, vazdušno posmatranje i javljanje, jedinice za elektronska dejstva, telekomunikacije i informatika i da ne nabrajam dalje."

Vojna gimnazija
Beograd
upis

Najnovije

17:37, Frissítve: 17:44

Kasni sazrevanje višnje u Feketiću

Zbog hladnijeg i vlažnijeg vremena od uobičajenog, može doći i do oštećenja roda. Kako kažu proizvođači, voće zbog niske otkupne cene ne vredi prodavati, pa se trude da ga prodaju prerađeno.

Najčitanije

Turistički letovi balonima

Projekat Srpska Kapadokija ima izuzetan turistički značaj ne samo za lokalnu samoupravu Inđije već i za Srbiju i ceo region, kažu nadležni.

10. Kanjiški dani vina

Kanjiški dani vina obeležavaju ove godine značajan jubilej. Manifestacija se ovog vikenda po deseti put organizuje u Kanjiži, koju je već u petak uveče posetilo više stotina ljudi.