Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Vojvođanski preduzetnici konkurentni i na međunarodnom tržištu

2022.03.03
21:57
Forrás
Pannon RTV
Porodične kompanije koje funkcionišu u opštini Senta imaju važnu privrednu ulogu. Osim toga, i strane kompanije su otvorile predstavništva na teritoriji opštine.

Italijanska kompanija Gordon-Kalcedonija je počela sa radom u septembru 2021.godine na lokaciji koja je formirana u okviru industrijske zone ove opštine. Kompanija trenutno ima 110 zaposlenih.

Sandra Pejić Sadžak, koordinatorka za ljudske resurse, Gordon-Kalcedonija Grupa: "Otprilike oko 50 posto radnika je iz opštine Senta, a ostali su iz okolnih naselja, a to smo uspeli da realizujemo jer smo pokrenuli i besplatne autobuske linije iz okolnih naselja."

Struktura senćanske privrede je višeslojna, što uključuje velike strane investitore i senćanske kompanije koje postaju sve konkurentnije, kaže Sebastian Stantić, član Opštinskog veća Sente zadužen za privredu. "Svaka senćanska kompanija sprovodi konstantan razvoj, bilo iz sopstvenih sredstava ili iz subvencija iz Mađarske, odnosno domaćih subvencija. Znamo da je Žitopromet prošle godine obnovio celokupnu mlinsku mehanizaciju, Senta-Promet je imao i obnovu mesne prerade, a Silos-Tech sa Fondacijom "Prosperitati" gradi nove fabričke hale."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Preduzetništvo u opštini Senta obezbeđuje konkurentne uslove za one koji odluče da ostanu u svom zavičaju i da ostvare napredak na svom podneblju, kaže predsednik opštine Rudolf Cegledi. "Ovakve kompanije pomažu ljudima da ovde pronađu sredstva za život i ostanu u svojoj domovini. Naravno, lokalna samouprava i dalje radi na investicijama na polju škola i zdravstva, na taj način obezbeđuje sve uslove za ostanak na vekovnom ognjištu."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Kompanija iz Sente, "Elmetal" specijalizovana za proizvodnju alata, osnovana je 1994. godine, trenutno zapošljava 50 ljudi. Tokom godina kompanija je izrasla iz manjeg porodičnog preduzeća.

Žombor Ujvari, kandidat za republičkog poslanika, Savez vojvođanskih Mađara: „Ova i slična porodična preduzeća su, po mom mišljenju, ona koja moraju biti jedan od temelja našeg opstanka. Treba obezbediti poslovnu klimu za preduzetnike i poslovne ljude koji su ovde ostali. Moramo obrazovati profesionalce, jer često postoji manjak poverenja u nas Vojvođane, u nas Mađare iz Vojvodine."

Kompanija trenutno proizvodi za tržište Srbije i strano tržište, što dokazuje konkurentnost vojvođanskih kompanija u svetu.

preduzetnik
kompanija
Senta
Sandra Pejić Sadžak
Rudolf Cegledi
Žombor Ujvari

Slične vesti

Najnovije

12:50, Frissítve: 16:12

Počela isplata drugog dela premijе za mleko

Poljoprivrednici su čekali više od šest meseci na isplatu premija u iznosu od 15 dinara po litru mleka. Osim niskih otkupnih cena veliki problem, prema rečima proizvođača, predstavlja i kašnjenje u isplatama premija i drugih subvencija.
20:45, Frissítve: 20:53

Pucnjava u Horgošu

Na društvenim mrežama večeras su se pojavili video snimci na kojima se vidi kako jedna grupa migranata šeta ulicama Horgoša, a povremeno se čuje i pucnjava.

Najčitanije

Pucnjava u Horgošu

Na društvenim mrežama večeras su se pojavili video snimci na kojima se vidi kako jedna grupa migranata šeta ulicama Horgoša, a povremeno se čuje i pucnjava.