Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Vojvođansko prijateljsko udruženje podržava i Učionicu u Horgošu

2021.02.19
16:46
2021.02.19
16:54
Forrás
Pannon RTV
Udruženje koje deluje u Mađarskoj doniraće blizu 950 hiljada forinti Horgoškoj učionici, koja se bavi lokalnom, socijalno ugroženom decom.
Pannon RTV/Molnár Ádám

Vojvođansko prijateljsko udruženje je prošle godine, na Božić, organizovalo dobrotvorno sakupljanje sredstava, tokom kojeg je prikupljeno ukupno 3 miliona 780 hiljada forinti. Ovogodišnji korisnici tih sredstava su - pored učionice u Horgošu – Dom za decu „Lurkohaz" i kuhinja Osnovne škole „Šamu Mihalj" u Bečeju, koja je napravljena za decu koja žive u socijalno otežanim uslovima.

Horgoška učionica radi od septembra prošle godine. Trenutno u ovoj ustanovi brinu o 12 osoba, koje žive u socijalno otežanim uslovima.

Ibolja Bičkei, član Opštinskog veća Kanjiže, zadužena za oblast socijalne zaštite: „Svaka vrsta pomoći ovoj učionici je dobrodošla. Počela je sa radom u septembru, i ovde idu deca romske nacionalnosti koja žive u nepovoljnom položaju, a imaju dobre predispozicije, sa kojom se bavimo i u svakom slučaju želimo da potrošimo taj novac na njih."

Pannon RTV/Molnár Ádám

Za decu se dva puta nedeljno organizuju aktivnosti, uglavnom nadoknađivanje gradiva iz škole, ali saradnici učionice takođe pokušavaju da mlade ljude pripreme za izazove samostalnog života.

Čaba Tolnai, direktor Centra za pružanje usluga socijalne zaštite, Kanjiža: „Pokušaćemo da prikupljeni iznos pre svega iskoristimo za povećanje broja naših korisnika, za njihovu ishranu, kupićemo školski pribor, razne razvojne alate, odnosno planiramo da decu vodimo na izlet, ukoliko to situacija bude dozvolila, jer većina njih, iako imaju 10-11 godina, nikada nisu napustili granicu svog sela."

Nadležna osoba je dodala da će u narednom periodu, u rad učionice, biti uključeno i nekoliko studenata Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku iz Subotice.

Vojvođansko prijateljsko udruženje
Horgos
učionica
dobrotvorno
ugroženo
podržava
Lurkohaz
kuhinja

Najnovije

Najčitanije

Subotička crvena kovid zona

Ekipa Televizije "Pannon" je dobila dozvolu za snimanje u crvenoj zoni kovid bloka Opšte bolnice Subotica, tamo gde se leče najteži pacijenti. Snimili smo potresne snimke!