Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

“Vojvodina je važno mesto u istoriji Aradskih mučenika”

2019-10-06
20:58
2019-10-06
21:10
Forrás
Pannon RTV
Vojvođanski Mađari su u banatskom Elemiru, misom i polaganjem venaca na spomenik generala Erno Kišu odali poštu svim junacima iz revolucionarne borbe za slobodu 1848-49. godine.

Sećanje je počelo opelom u elemirskoj crkvi Sveti Agošton. U kripti crkve počiva general Erne Kiš. Misu je predvodio msgr. Janoš Fišer uz sasluženje drugih sveštenika.

Kod biste Ernea Kiša, podignute u porti crkve pre tri godine, govor su održali Atila Pinter ambasador Mađarske u Beogradu i Jene Hajnal predsednik Nacionalnog saveta Mađara.

“6. oktobar i paralelno sa njim mađarska revolucija i borba za slobodu 1848/49, mislim da danas ima nekoliko poruka. Sa jedne strane, nacionalna pripadnost, a sa druge nacionalno jedinstvo i kao treće zajedničko iskustvo. To je zajedničko iskustvo koje je stvorilo i održalo naciju u prilično teškom periodu” naglasio je ambasador.

6. oktobar duboko je usađen u svest južnih Mađara, jer je skoro polovina aradskih mučenika vezana za ove krajeve. “Ovaj kraj ima istorijsku prošlost i baštinu koju bih danas u 21. veku mogao formulisati kao vernost domovini, vernost naciji, vernost veri, čak i u najtežim vremenima. Iako je mađarska nacija zapravo rođena 1848-49. godine, do danas osećam da nam nasleđe jedinstva i zajedničke istine može preneti poruku bez koje verujem da ne možemo preživeti ni opstati” rekao je Jene Hajnal.

Kao što je pomenuto, komemoracija ima poseban značaj i poruku za vojvođanske Mađare. Potpredsednica Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač je naglasila da je naša sloboda danas zapravo vezana za naš identitet: “Važno je da naša deca uče školu na mađarskom, da se školuju na mađarskom, da sačuvamo naša mađarska kulturna udruženja. U isto vreme, mi takođe poznajemo istoriju. Dužnost starije ili srednje generacije je da prenosi znanje mlađima a potom i unucima. Ne smemo zaboraviti naše junake.”

Sećanju su prisustvovali i predstavnici Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara. Početkom devedesetih godina prošlog veka ponovo su počele komemoracije kojima se čuva identitet – rekao je Aron Čonka predsednik DZVM: “6. oktobar nam dokazuje da uvek postoji nada i uvek vredi boriti se i zalagati za istinu i istrajati za sebe. Boriti se, čak i ako moramo dati najskuplje, svoj život. Ne treba gubiti nadu, čak i kad se čini da je sva borba iza nas bila besmislena.”

Predstavnici matične zemlje, političkih partija, lokalnih samouprava i udruženja položili su vence na bistu Ernea Kiša i kriptu ispod crkve. U ime Mađarske, vence su položili ambasador Atila Pinter i Ester Čalokezi generalni konzul u Subotici.

aradski mučenici
Vojvodina
Elemir

Slične vesti

Najnovije

16:52, Frissítve: 17:03

Oko sto dobrovoljaca dalo krv u Bečeju

To znači da se broj lokalnih davalaca krvi nije smanjio ni u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji. Poslednjih meseci je, međutim, na nivou zemlje manje davalaca, pa su i zalihe Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine pri kraju.

Najčitanije

Pomozimo porodici Šuranji

Drva za ogrev, građevinski materijal, topla odeća, hrana - sve to nedostaje u kući porodice Šuranji, koja živi u teškim uslovima. Šestočlanoj porodici je potrebna pomoć.