Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Volonterskim radom ulepšana obala Tise u Kanjiži

2023.05.06
17:24
2023.05.06
17:45
Forrás
Panon RTV
Orezivali su, uklonili su osušene grane, a nove izdanke sa dva objekta od vrbe, koji se nalaze na obali Tise u Kanjiži, su zasadili. Radove su izveli volonteri, u organizaciji lokalnog Udruženja „LandART”.

Objekat od žive vrbe, prvi put se pojavio u Nemačkoj negde 1960-ih i 70-ih godina, a od tada se može naći u mnogim zemljama i u više naselja. Dve konstrukcije od vrbe su na obali Tise u Kanjiži postavljene 2018. Godine, kako bi obezbedile hlad. To je ujedno i jedinstvena atrakcija, jer takve konstrukcije od vrbe nema ni u jednom drugom mestu u Vojvodini.

Laslo Hajdu, poljoprivredni inženjer za upravljanje životnom sredinom, Kanjiža: „To je jadan odličan primer organske pejzažne arhitekture, jer – kao što vidite – ti objekti imaju svoje lukove, što odgovara organskom obliku. Druga stvar koja je čini organskom je to što je napravljena od potpuno autohtonog materijala, jer znamo da je vrba kao biljka deo sukcesije plavnog područja Tise.”

Obnovu konstrukcija od vrbe, u formi zajedničkog rada, izvršili su volonteri. Mali tim je oformilo Udruženje „LandART”. Primarni cilj ove civilne organizacije je zaštita životne sredine i njeno uređenje.

Agneš Safranj Turu, predsednica Udruženja građana „LandART”, Kanjiža: „To nije naš jedini program ove godine. Već nekoliko godina malim školarcima držimo predavanja o ekološkim temama, a u vezi sa tim pravimo sa njima hotele za insekte, kućice za ptice i forsiramo hranjenje ptica. I ovogodišnja tema biće ptice.”

Volonterski rad je realizovan uz pomoć lokalne samouprave opštine Kanjiža.

Tisa
Kanjiža
volonter

Najnovije

16:27

Struja od novembra skuplja za 8 odsto

Savet Agencije za energetiku dao je saglasnost na povećanje cene struje od 1. novembra za 8 odsto, saznaje RTS. Kilovat-sat struje za domaćinstva i male kupce biće 10,26 dinara, sa PDV-om 14,29 dinara. Struja je prethodno poskupela 1. maja.
16:12

Izbori 17. decembra?!

Prema pisanju pojedinih medija, Srpska napredna stranka je donela odluku da tog datuma u Srbiji budu održani parlamentarni, pokrajinski i beogradski izbori, kao i izbori u nekim opštinama.

Najčitanije

33. Berbanski dani u Horgošu

Izložbom proizvoda i svečanim kulturnim programom su započeli 33. Berbanski dani u Horgošu. Narednih dana u naselju će se prikazati brojni programi, posetioce očekuju sportski sadržaji, takmičenje u kuvanju, vašar, koncerti.