Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Voz između Beograda i Novog Sada oborio rekord

2022.02.02
17:05
Forrás
Pannon RTV
Jurio je brzinom većom od 200 kilometara na sat.

Voz sa mernim kolima, koji je saobraćao između Beograda i Novog Sada, oborio je sve dosadašnje rekorde brzine na srpskim prugama. Voz sa mernim kolima, pozajmljen od Nemačkih železnica, kretao se brzom prugom između dva grada brzinom od 201,5 kilometara na sat. Testiranje će trajati do petka. Ukoliko se utvrdi da je sve u redu, od marta će i građani moći da putuju na brzoj pruzi Beograd-Budimpešta, na deonici koja povezuje Beograd i Novi Sad.

Pannon RTV/Idei Sándor

Voz sa mernim kolima testiranja vrši od sredine januara, i to na deonici brze pruge između Beograda i Novog Sada. Dešava se da voz dnevno izvrši kontrolu između dva grada na 10-12 različitih deonica. Između ostalog, testira se stanje železničkih šina i maksimalna brzina koja se može postići. Građani Srbije izuzetno cene ovu razvojnu investiciju.

Veljko Pavićević: „Što brže to bolje. To je stvarno velika stvar za ovu zemlju, i mislim da će to biti super.”

Petar Pantelić: „Vrlo retko idem u Novi Sad, zato što sam više orijentisan prema lokacijama gde živim, ali u svakom slučaj, iz radoznalosti ću otići, jer da vam kažem to je ipak za našu državu, koja je mala i takoreći do pre par godina bila siromašna, to je vrlo veliki uspeh.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Dosadašnji rezultati testiranja su izuzetno ohrabrujući, navode nadležni. Podatak da je merni voz između Beograda i Novog Sada jurio brzinom od 201,5 kilometara na čas, čak je i veći uspeh od očekivanog. Nenad Stanisavljević, Infrastruktura železnice Srbije: „Suština je da ova merna kola mere sve parametre pruge za velike brzine. Sa jedne strane mere kontaktnu mrežu, zatim mere geometriju koloseka , mere sve ono što je novo izgrađeno. Meri kompatibilnost svih tih elemenata, sve druge izgrađene objekte posmatraju, i treba da daju konačnu ocenu da li je, odnosno mi smo uvereni da će dati konačnu ocenu, da je brza pruga od Beograda do Novog Sada spremna za uspostavljanje saobraćaja.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Putnici će, prema planu, brzom prugom između Beograda i Novog Sada moći putovati od 15. marta. Međutim, pre nego što se to desi, u Novom Sadu treba da se završe dva važna projekta. Jedan od njih je izgradnja novog železničkog podvožnjaka u Kisačkoj ulici. Nenad Stanisavljević, Infrastruktura železnice Srbije: „Naime, podvožnjak koji je pre toga postojao je, odnosno tokom ispitivanja je pre par meseci utvrđeno da ne može da izdrži saobraćaj vozova za brzine do 200 kilometara na sat. Stari podvožnjak je srušen i sada se gradi na toj deonici, na tom mestu u Kisačkoj ulici u Novom Sadu novi železnički podvožnjak kojim će moći da prolaze i on će biti 40-ak metara dugačak, i po svim parametrima biti osposobljen za saobraćaj vozova velikih brzina. I drugi projekat, koji je se trenutno realizuje he u gradu Novom Sadu, a to je rekonstrukcija Železničke stanice Novi Sad.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Što se tiče ostalog dela brze pruge, odnosno deonice koja povezuje Novi Sad i srpsko-mađarsku granicu, završetak radova se očekuje u novembru 2024. godine. Inače, na srpskoj deonici brze pruge, koja ukupno iznosi više od 180 kilometara, gradi se i obnavlja ukupno 120 objekata.

voz
Beograd
Novi Sad
rekord

Najnovije

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Lepe frizure za humani cilj

U Senti je organizovano humanitarno šišanje. Organizatori su prikupljali pomoć za „Beba-mama" klub u Senti koji u naselju obavlja humanitarne aktivnosti.