Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Vrednije od svega!

2022.05.06
17:17
Forrás
Pannon RTV
Na Učiteljskom fakultetu na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici održana je međunarodna konferencija na temu revalorizacije kulturnog nasleđa i resursa Bačke.

Cilj projekta je da se predstavi tradicionalno narodno znanje o ekologiji, odnosno da se resursi, koji doprinose održivom razvoju i daju mogućnosti za obnavljanje, učine javnim dobrom.

Andraš Šimon, šef Katedre za etnografiju i kulturnu antropologiju Univerziteta u Segedinu, održao je predavanje o seoskim kućama, kao ekološkim posrednicima.

„Od 1995. godine posećujemo Prekomurje, tamošnje Mađare u Sloveniji, i tamo smo učestvovali u stvaranju raznih zbirki, seoskih kuća, etnografskih i zavičajnih zbirki i u izlaganju tih mesta, u programima koji su tamo organizovani. Tradicionalno ekološko znanje ima veliku ulogu: zbrike različitih vrsta voća, podsećanje na stare običaje žetve i drugih radnji.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Judit Farkaš, docent na Katedri za etnografiju i kulturnu antropologiju Univerziteta u Pečuju, bavi se eko-selima i odnosom ljudi koji tamo žive prema prirodi. Prema njenom mišljenju, mladi su sve više otvoreni prema toj temi.

„Starija generacija često kaže: pa dobro, meni je svejedno, jer ja svakako odlazim. Mladi, međutim, tek dolaze i često čujem da: ono što su naši preci pokvarili, mi dobijamo kao negativan povratni efekat. Oni zaista osete na svojoj koži, kako se taj proces može preokrenuti, kako se ovaj svet može sačuvati, i to tako da mogu da vide životinje, biljke, i da mogu da udišu svež vazduh.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Judit Rafai, docent na Učiteljskom fakultetu na mađarskom nastavnom jeziku, kaže da iskustva naših predaka i očuvano ruralno nasleđe, pružaju mogućnosti koje se mogu primeniti i u današnjim kriznim vremenima, koja pogađaju čitav svet.

„Pokušavamo da predstavimo znanje koje se nalazi u narodnoj kulturi, tradicionalno znanje o ekologiji, koje se i danas može uspešno primeniti i koje nam na mnogo načina može pomoći u tome da živimo malo održivije. Kako i naziv samog konkursa kaže, radi se o revalorizaciji ovog znanja, ne o stvarima koje se recikliraju, već o revalorizaciji tog znanja.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Na skupu je predavanje održalo više stranih i vojvođanskih stručnjaka, na mađarskom i srpskom jeziku. Događaj je organizovan uz podršku Evropske unije.

Učiteljski fakultet
Učiteljski fakultet na mađarskom
Učiteljski fakultet na mađarskom jeziku
Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku
Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici

Najnovije

12:00, Frissítve: 12:08

Gorivo jeftinije za četiri dinara

Litar evrodizela će do sledećeg petka na pumpama maksimalno koštati 201 dinar za litar, a benzin evropremijum BMB 95 najviše 171 dinara za litar. Nove cene stupiće na snagu od 15 časova.

Najčitanije

Jaka konkurencija na 31. Tini muzičkom festivalu u Temerinu

Glavne nagrade 31. Tini muzičkog festivala u Temerinu otišle su u Bačku Topolu i Banatski Dvor. Na muzičkom takmičenju svojim pevačkim umećem nadmetalo se ukupno 22 mladih Vojvođana. Manifestacija je održana u lokalnoj hali sportova.