Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Vrednije od svega!

2022.05.06
17:17
Forrás
Pannon RTV
Na Učiteljskom fakultetu na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici održana je međunarodna konferencija na temu revalorizacije kulturnog nasleđa i resursa Bačke.

Cilj projekta je da se predstavi tradicionalno narodno znanje o ekologiji, odnosno da se resursi, koji doprinose održivom razvoju i daju mogućnosti za obnavljanje, učine javnim dobrom.

Andraš Šimon, šef Katedre za etnografiju i kulturnu antropologiju Univerziteta u Segedinu, održao je predavanje o seoskim kućama, kao ekološkim posrednicima.

„Od 1995. godine posećujemo Prekomurje, tamošnje Mađare u Sloveniji, i tamo smo učestvovali u stvaranju raznih zbirki, seoskih kuća, etnografskih i zavičajnih zbirki i u izlaganju tih mesta, u programima koji su tamo organizovani. Tradicionalno ekološko znanje ima veliku ulogu: zbrike različitih vrsta voća, podsećanje na stare običaje žetve i drugih radnji.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Judit Farkaš, docent na Katedri za etnografiju i kulturnu antropologiju Univerziteta u Pečuju, bavi se eko-selima i odnosom ljudi koji tamo žive prema prirodi. Prema njenom mišljenju, mladi su sve više otvoreni prema toj temi.

„Starija generacija često kaže: pa dobro, meni je svejedno, jer ja svakako odlazim. Mladi, međutim, tek dolaze i često čujem da: ono što su naši preci pokvarili, mi dobijamo kao negativan povratni efekat. Oni zaista osete na svojoj koži, kako se taj proces može preokrenuti, kako se ovaj svet može sačuvati, i to tako da mogu da vide životinje, biljke, i da mogu da udišu svež vazduh.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Judit Rafai, docent na Učiteljskom fakultetu na mađarskom nastavnom jeziku, kaže da iskustva naših predaka i očuvano ruralno nasleđe, pružaju mogućnosti koje se mogu primeniti i u današnjim kriznim vremenima, koja pogađaju čitav svet.

„Pokušavamo da predstavimo znanje koje se nalazi u narodnoj kulturi, tradicionalno znanje o ekologiji, koje se i danas može uspešno primeniti i koje nam na mnogo načina može pomoći u tome da živimo malo održivije. Kako i naziv samog konkursa kaže, radi se o revalorizaciji ovog znanja, ne o stvarima koje se recikliraju, već o revalorizaciji tog znanja.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Na skupu je predavanje održalo više stranih i vojvođanskih stručnjaka, na mađarskom i srpskom jeziku. Događaj je organizovan uz podršku Evropske unije.

Učiteljski fakultet
Učiteljski fakultet na mađarskom
Učiteljski fakultet na mađarskom jeziku
Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku
Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici

Najnovije

15:44, Frissítve: 20:04

Lepa crkva uvek ispuni dušu

Velika obnova katoličke crkve u Adi, koja je započela još decembra 2021. godine, sada je na pola puta. U toku je sređivanje unutrašnjosti, a ove nedelje započeće i izmena krovne konstrukcije.
12:57, Frissítve: 19:25

Lepe frizure za humani cilj

U Senti je organizovano humanitarno šišanje. Organizatori su prikupljali pomoć za „Beba-mama" klub u Senti koji u naselju obavlja humanitarne aktivnosti.

Najčitanije

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.