Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Vrelina ne popušta

2021.07.14
19:26
2021.07.14
19:35
Forrás
Pannon RTV
I dalje je preko 35 stepeni, a u Karpatski basen stigla je i velika količina saharskog peska. Do najavljenog zahlađenja, klima uređaji pokušavaju da temperature u stanovima učine podnošljivim.
Pannon RTV/Juhász Géza

U Novom Sadu većina stanovnika osveženje je potražila na štrandu ili gradskim bazenima.

„Kada ustanem ujutru, prvo spustim roletne, pošto nemam klimu, a moraću da je nabavim. Inače, odlazim na ovu našu lokalnu plažu „bećarac" na Dunavu" kaže Dušan Janković iz Novog Sada.

Mališanima, ali i odraslima, omiljeni način rashlađivanja je sladoled.

„Jako mi je vruće i jedem sladoled da bih se ohladio.

- Koji ti je omiljeni sladoled?

 - Pa, možda onaj veliki sa malinom i karamelom."

Stariji i bolesnici tokom ovih vrućina moraju posebno da vode računa.

„Osveženje kod kuće, tuširanje i tako te stvari. Redovno terapija, lekovi" kaže Nada Aprol.

Pannon RTV

Ni u Subotici nije bilo svežije. Zbog jakog sunca, činilo se da je i više od izmerenih 35 stepeni. U ovoj vrelini ukoliko je moguće treba potražiti hladnija mesta, hladovinu, i voditi računa o redovnom unosu tečnosti. U ovom periodu visoko je i UV zračenje, zbog toga se može izgoreti i za 15 minuta na suncu.

Sa letnjim periodom raste i interesovanje za klima uređaje, zbog toga u našem području za montiranje pojedinačnih klima uređaja, treba čekati i nekoliko sedmica. Klima uređaji postavljaju se na mestima sa kojih se može rashladiti ceo stan – naglašava Laslo Antunović. Stručnjak iz firme „Električar 024" naglašava: „Uglavnom ljudi nastoje da centriraju jedno mesto, da ga ugrade na jednom mestu i da odatle obuhvataju što veći prostor u objektu, u kući. Mi uglavnom to preporučujemo da ukoliko je reč o jednoj klimi ona će hladiti pre svega mesto gde je postavljena i preporučujemo da bude tamo gde se porodica najviše zadržava."

Pannon RTV/Huszár Krisztián

U narednom periodu možemo očekivati temperaturu koja je nekoliko stepeni niža, naše područje zahvatiće jedan hladni front, koji će možda sa pljuskovima i olujom omesti odmaranje tokom vikenda.

„Nadolazi ne previše topao vazduh kao posledica delovanja anticiklona, tako da naredne sedmice možemo očekivati postepeno, veoma sporo povećanje temperature, ali ne očekuju se kanikule. Dakle, do kraja naredne sedmice verovatno će temperatura biti malo iznad 30 stepeni, i to više prema kraju nedelje. Zadržaće se uobičajene prosečne temperature. Tropske vreline se za sada, bar do kraja sedmice, neće vratiti" kaže Geza Kovač, istraživač klime.

Pod uticajem nadolazećeg hladnog fronta kod mnogih se mogu pojaviti glavobolje, malaksalost i problemi sa spavanjem, mogu se pojačati reumatski bolovi, kao i bolovi u koštanom sistemu. Kod osetljivih osoba, pojava fronta može uzrokovati nesvesticu, kolebanje krvnog pritiska, kao i astmatične probleme.

vrelina
zahlađenje
temperatura
strand
bazen

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!