Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Vrelina otupljuje čula i za volanom

2022.07.04
17:00
2022.07.05
17:08
Forrás
Pannon RTV
Ukoliko krećemo na put, pripremimo se na letnju jaru. Brže se zamaramo, nestrpljiviji smo, a moguć je i pad koncentracije. Evo nekoliko dobrih saveta pred polazak na dug put.

U Srbiji jul i avgust važe za najopasnije mesece u saobraćaju. Statistički podaci pokazuju da u ovom periodu u proseku 100 osoba pogine na putevima Srbije. Zbog toga upozoravaju učesnike u saobraćaju da voze sa povećanom pažnjom i pridržavaju se pravila.

Pannon RTV/Juhász Géza

Sunce blještavo sija, temperatura je iznad 30 stepeni Celzijusa, vreli su i asfalt i beton. Sve to utiče na čovekov organizam, bilo da je na ulici, ili u manje-više rashlađenom vozilu.

Pitali smo sugrađane kako podnose ovo vreme.

„-Baš sam se razboleo pre nekoliko dana. Unutra-napolje, unutra-napolje, toplo-hladno, katastrofa.

- Ovo utiče i na druge vozače?

- Svi su nervozni. Saobraćaj je haos."

Pannon RTV/Juhász Géza

Kada se naš organizam usredsredi na to da se prilagodi vrelini, opada koncentracija, a raste frustracija, a sa tim zajedno i opasnost od saobraćajne nezgode.

„- Trudim se što manje da vozim, radije idem peške, idem u jutarnjim ili večernjim satima. Delom jer je toplo u automobilu, delom zato što je teško naći mesto za parkiranje."

„- Najveći problem je što je jednostavno nemoguće rashladiti se. To je glavna briga. U vozilu mora da radi klima, na parkinzima nigde nema hlada."

Pannon RTV/Juhász Géza

Leto je i vreme godišnjih odmora i period kada cele porodice polaze na duga putovanja po vrelom danu, često vozeći velikom brzinom. Veoma je važno i fizički i duhovno se pripremiti za put. Važno je kod sebe imati dovoljno tečnosti, napunjen mobilni telefon, a vozilo u odgovarajućem tehničkom stanju. Od ključne važnosti je odmarati se, jer voziti umoran može dovesti do ugrožavanja života.

„Nemojte da testirate granice svoje izdržljivosti. Nemoj sebe da ubeđuješ, kada osetiš prve znake umora, da ti to možeš, ti to možeš, ti to možeš. Ne možeš. Dakle, potrebno je stati na prvo bezbedno mesto i odmoriti se. Uzimanje kafe i energetskih pića je zavaravanje. Može da bude  rešenje za trenutnu situaciju, ali to trenutno se meri samo minutima" kaže Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Pannon RTV/Juhász Géza

Potrebno je pridržavati se i drugih propisa: vezivati sigurnosni pojas, voziti decu u propisanom sedištu. Mnogi vole na put da krenu noću, ali zbog bioritma i stanja vidljivosti stručnjaci to preporučuju samo profesionalnim vozačima.

Vrelina svima utiče na nerve. Ne samo vozači, već i pešaci mogu biti nestrpljiviji, manje obraćaju pažnju prilikom prelaženja puta, nastoje što pre da stignu u hladovinu. Zbog toga treba biti posebno pažljiv na raskrsnicama i na putevima unutar naselja.

saobraćaj
leto
vrelina

Slične vesti

Najnovije

12:08, Frissítve: 12:18

Doprinos ograničenja

Majstorska radionica Međunarodne umetničke kolonije „9+1" u Staroj Moravici organizovana je 20. put. Tema ovogodišnjeg stvaralačkog kampa je: Doprinos ograničenja.
08:14, Frissítve: 09:45

Šta znači zeleno daljinsko grejanje?

Ekološki prihvatljivo, zeleno daljinsko grejanje postaje sve više rasprostranjeno u međunarodnoj praksi, uglavnom u Zapadnoj Evropi, ali već vidimo dobre prakse koje se primenjuju u zemljama u okruženju Srbije.

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.

Motociklizam je doživljaj života na dva točka

Armija motocikala, kožne jakne i rok muzika - to su neizostavni elementi jednog dobrog moto susreta. To su karakteristike i moto susreta u Molu, koji je organizovan drugi put i koji je već sada veoma popularan.