Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Vrtić "Vackor" u Subotici biće završen do prvog septembra

2021.06.18
18:50
Forrás
Pannon RTV
Mađarska predškolska vaspitno-obrazovna ustanova primiće decu u užem centru grada.

U prizemlju zgrade, dve jaslice i na spratu biće predviđene tri prostorije za vrtićke grupe za boravak ukupno oko 100 male dece. Očekuje se da će radovi biti završeni do kraja jula, nakon čega sledi tehnički prijem zgrade i registracija ustanove u nadležnom pokrajinskom sekretarijatu.

Pre godinu i dva dana postavljen je kamen temeljac mađarske predškolske ustanove za vaspitanje i obrazovanje "Vackor" u Subotici. Projekat se sprovodi uz podršku mađarske vlade, a vlasnik parcele i investitor je Fondacija "Laslo Sekereš".

Tinde Šomođi, izvršna direktorica, Fondacija "Laslo Sekereš": „Energetska efikasnost je bila važan aspekt u dizajnu zgrade. Ugradnjom solarnih panela i solarnih kolektora obezbedićemo deo potrošnje struje i tople vode. Takođe bih naglasila da su staklene površine zgrade izrađene od nelomljivog materijala koji u slučaju udara ostaje u jednom komadu i ne uzrokuje povrede."

U svim aspektima su nastojali da izgrade najsavremeniji vrtić - naglasio je Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta. Odvojene prostorije za svaku starosnu grupu dece imaju odvojene svlačionice i umivaonike. Uz to, u novom vrtiću postoji nekoliko zajedničkih prostorija, teretana, spoljno dvorište i dobro opremljeno igralište. Planirano je da ustanova ima 20-25 zaposlenih.

Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta: „Celokupni sistem će se sprovesti u okviru Programa razvoja vrtića Karpatskog basena, a iz toga proističe, da će se beneficije dodeljene u drugim prekograničnim regijama, takođe primenjivati i ​​u ovom vrtiću. Dakle, u smislu naknade za boravak dece, troškova i drugih aspekata nastojaće da pomognu roditeljima u njihovim brigama kada žele svoje dete da upišu u jaslice ili vrtić."

Pannon RTV

Ne postoji bolji primer opstanka u domovini od vrtića - naglasio je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara. Rekao je da se očekuje da će nova ustanova imati svoje istureno odeljenje u Novom Sadu za godinu dana i da bi voleo da se takva isturena odeljenja osnuju svugde gde postoji potreba.

Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara: „Rad će ovde započeti početkom septembra. Svi zainteresovani koji žele ovde da upišu dete, neka prate sva obaveštenja u vezi ovoga. Trenutno ne treba ništa preduzimati, ali sasvim je sigurno da želimo što pre da započnemo sa radom, želimo sve da završimo do početka septembra, iako su rokovi kratki, mi možemo doneti odluke potrebne za rad u legalnim okolnostima, kako bi mogli normalno da počnemo sa radom od prvog septembra."

 

Pannon RTV

Ustanova će ujedno biti i vaspitno-obrazovni vrtić. Pružiće priliku vaspitačima koji su završili studije na Učiteljskom fakultetu na mađarskom nastavnom jeziku na smeru vaspitač, kao i studentima koji pohađaju obuke u organizaciji Vojvođanskog mađarskog centra za obrazovanje, istraživanje i kulturu, da obavljaju praksu. Vrtić se nalazi u ulici braće Radića u Subotici.

vrtić
vackor
Subotica

Slične vesti

Najnovije

15:33, Frissítve: 17:20

Bez cigarete – bar jedan dan

U Srbiji se od duvanskih proizvoda najviše koristi cigareta i svaki treći građanin svakodnevno puši. Zabrinjava da gotovo 16 odsto pušača dnevno popuši 20 i više cigareta. Svakog dana u našoj zemlji umre 44 lica od bolesti povezanih sa pušenjem.

Najčitanije

Izvlačenje dobitnika za vikend!

Za vikend će izvući prva dva dobitnika u državnoj nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi!“. Na snagu su stupila nova pravila, igra se odvija potpuno u digitalnoj sferi, a dovoljno je poslati svega jedan račun.

Strože kazne i oduzimanje vozila

Nacrt novog zakona o bezbednosti saobraćaja donosi nekoliko noviteta, a predviđa strože kazne, privremeno oduzimanje vozila, a najavljena je i promena u obeležavanju pružnih prelaza.