Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kerekes Rudolf

Vrtići kao temelj budućnosti naše dece

2018.10.13
23:30
2018.10.13
23:43
Forrás
Pannon RTV
Uz podršku Vlade Mađarske obnovljeni vrtići u Jermenovcima, Dobričevu i Skorenovcu.

Osim renoviranja zgrada i mokrih čvorova, u sva tri objekta su izgrađene igraonice i igrališta po EU normama.

Pannon RTV/Kerekes Rudolf

U Jermenovcima je u roku od nekoliko meseci obnovljena školska zgrada i zgrada za izdvojeno odeljenje PU “Srećno detinjstvo” Plandište. “Ovaj objekat nije renoviran skoro 40 godina, znači od kada je otvoren. Uz podršku Vlade Mađarske u iznosu od 25 hiljada evra, MNS je poklonila razne igračke, sprave i didaktičke materijale za potrebe vrtića“ kaže direktorica PU “Srećno detinjstvo” Lea Skumpija.

U Dobričevu je mađarska Vlada podržala renoviranje zgrade koja je ujedno Dom kulture, škola i vrtić. “Ovo u velikoj meri pomaže naš rad i rad učiteljice, jer škola u Dobričevu ima samo jednu učionicu koja preko zime služi i kao fiskulturna sala i učionica, ona je sve”  rekla je Gizela Horvat, predsednica  MKUD “Petefi Šandor” u Dobričevu.

Vrtić pedagoške ustanove u Skorenovcu na mađarskom jeziku proširena je za jednu prostoriju, koja će služiti kao jaslice za najmlađe. Direktor OŠ “Žarko Zrenjanin” u Skorenovcu Geza Šalamon je ponosan: “Od juče imamo vaspitačicu, i time smo vratili osmeh na lica roditelja i dece. Svi su bili ogorčeni što imamo lep vrtić a nemamo vaspitačicu.”

Pannon RTV/Kerekes Rudolf

Uz podršku Vlade Mađarske i posredstvom MNS južnobanatske PU su uspele renovirati svoje zgrade. “Uspeli smo formirati šest ovakvih centara predškolskih ustanova u sredinama gde u najtežim uslovima žive Mađari. Nadamo se da će ovi vrtići biti temelj nove budućnosti, budućnosti naše dece i budućnosti ovih zajednica“ rekao je Jene Hajnal predsednik MNS.

Otvaranje vrtića u Južnom Banatu je važno jer na taj način opstaje mađarski jezik i mađarska kultura u dijaspori – izjavio je Ištvan Greža poverenik mađarske Vlade. “Računamo i na zadnjeg čoveka u dijaspori, jer će u budućnosti Karpatskog basena pobediti onaj koji može da se organizuje u zajednicu. Mi Mađari danas u XXI. veku nemamo nikakvih prepreka u tome da organizujemo sve Mađare u Karpatskom basenu bez obzira na granice, u jednu nacionalnu zajednicu.”

Poverenik mađarske Vlade je naglasio kako granice danas više nisu važne, nego saradnje zasnovane na poverenju koje prevazilaze istorijsko nepoverenje.

vrtić
Jermenovci
Skorenovac
Dobričevo

Slične vesti

Najnovije

13:15

Komemoracija Dana Svetog Ištvana u Tordi

U Tordi su se zahvalnom misom, osvećenjem novog hleba, svečanim programom i polaganjem venca na spomenik Svetog Ištvana, prisećali kralja osnivača Mađarske. Malo naselje u dijaspori jedno je od onih u srednjem Banatu koje ima njegov javni spomenik.
12:28, Frissítve: 16:02

U Srbiju vraćena ukradena slika

Slika "Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861" Vlaha Bukovca vraćena je u Srbiju. Delo hrvatskog secesijskog slikara ukradeno je pre 29 godina od kada je ukradena iz sporedne zgrade Muzeja Vojvodine u Čelarevu.

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.

Motociklizam je doživljaj života na dva točka

Armija motocikala, kožne jakne i rok muzika - to su neizostavni elementi jednog dobrog moto susreta. To su karakteristike i moto susreta u Molu, koji je organizovan drugi put i koji je već sada veoma popularan.