Ugrás a tartalomra
Tanjug/Strahinja Acimovic/nr

Vučić: Biće dovoljno struje, gasa, hrane, a postoji šansa za povećanje plata i penzija

2022.06.25
20:48
2022.06.25
21:15
Forrás
Pannon RTV
U Srbiji će tokom jeseni i zime biti dovoljno hrane, struje i prirodnog gasa, rekao je Aleksandar Vučić na današnjoj konferenciji za novinare.

Predsednik Srbije smatra da postoji velika šansa za povećanje plata i penzija. Kazao je i da su njegovi razgovori sa zaposlenima u kragujevačkoj kompaniji Fiat bili plodonosni i da su se približili rešenju, ali nije iznosio detalje o ovoj temi.

U Srbiji neće biti nestašice hrane. Šećera, ulja i brašna ima dovoljno, građani ne moraju da paniče, naglasio je Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare. Zemlja će uskladištiti 70 posto ovogodišnjeg roda za sopstvene potrebe. Što se tiče proizvodnje električne energije, u toku su pregovori sa Kinom o kupovini više od milion tona uglja, čime bi se rešili najveći problemi. Što se tiče snabdevanja gasom, novi ugovor s Gazpromom pokrivaće 62 posto potreba, a preostalih 38 posto će se snabdevati iz skladišta gasa iznajmljenih od Mađarske.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije: „Mi ćemo u narednih 2 meseca napuniti 147 miliona, dakle gotovo 150 miliona kubnih metara gasa u Mađarskoj. Za to vreme napunićemo ovde po ceni ruskog gasa koji je najjeftiniji za nas, dakle u okviru onoga što imamo u ovih 62 odsto, napunićemo naš deo Banatskog Dvora za preko 250 miliona kubnih metara gasa."

Tanjug/Strahinja Aćimović

Do sredine septembra državi će biti dostupno oko 400 miliona kubika prirodnog gasa, a do sredine oktobra više od 500 miliona kubika prirodnog gasa će biti uskladišteno, dodao je Vučić.

Što se tiče integracije Srbije u Evropsku uniju predsednik je naglasio da se možemo ljutiti i psovati Evropsku uniju, ali Srbiji je jako potrebna Evropska unija. Ljudi takođe moraju da shvate da je Srbija ekonomski jako zavisna od kompanija iz Evropske unije koje posluju kod nas. Na pitanje novinara šta misli o tome da su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata, a Srbija ne može da otvoriti ni novi klaster, predsednik je odgovorio da se odluke često donose na političkom nivou, a ne na osnovu spremnosti za članstvo.

"Viktor Orban, naš prijatelj, je izneo podatke po kojima se pokazalo da su Srbija i Crna Gora, u ekonomskom smislu, mnogo spremnije za Evropsku uniju, nego mnoge druge zemlje koje su primane u članstvo Evropske unije 2004. godine i 2007. godine itd, izraženo u brojevima. Ali koga to briga? Politika tako odlučuje."

Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik je spomenuo i privrednu situaciju u zemlji: prema njegovim rečima, Srbija dobro posluje, a može se očekivati ​​i povećanje plata i penzija. Osim toga, besplatni vaučeri za odmor u Srbiji u vrednosti od 15.000 dinara će se izdavati osobama s mesečnim primanjima manjim od 70.000 dinara i penzionerima, kao i onima koji imaju pravo na neki oblik socijalne pomoći.

Što se tiče rusko-ukrajinskog rata, Vučić vidi da Rusi napreduju i da se situacija sve više komplikuje. Srpski šef države se nada da će uskoro doći do mira: "Ako se mir ne uspostavi nakon događaja u Donbasu, mogao bi da uslediti gori svetski rat nego što je bio Drugi svetski rat. Ovo govorim kao mali Balkanac jer ih sve dobro poznajem. Stoga ih sve molim, da se nakon što prođu ovi događaji oko Donbasa, da svi rade na uspostavljanju mira ili privremenog mira, nazovite kako želite. Inače će to biti toliko za sve nas."

Vučić je rekao: Srbija je spremna da se suoči sa izazovima koji su pred nama i uprkos komplikovanoj situaciji u oblasti snabdevanja energijom, sigurno neće biti problema:

"Koji su rizici s kojima se suočavamo? Govorimo o tri stvari: gospodarenju električnom energijom, snabdevanju gasom i naftom. Takođe postoji mnogo podtačaka za sve tri tačke. Na primer, kako ćemo osigurati da sve popravke termoblokova budu završene na vreme? Ali nikad nemamo pravo vreme za to, jer će nam i treći kvartal u godini biti težak, a trošimo puno struje i leti? Navikli smo zimi u stanovima da se krećemo u majicama sa kratkim rukavima i šorcevima, na minus 15 stepeni, a leti hodamo na isti način i nikad nam nije vruće jer ne osećamo vrućinu, koliko je stepeni. U međuvremenu samo trošimo. Dakle, popravak termoblokova je jedan od naših problema. Drugi problem je nizak nivo hidrologije sa kojim se sada moramo suočiti. Treći problem je što nemamo dovoljno uglja. Kao rezultat toga, suočavamo se sa još dva problema. Jedan je da do sada nismo koristili ugalj, kvalitetan ugalj, nego lignit jer je lakše sve spaliti na lož ulje i tražiti od države da nam osigura lož ulje. Nedostatak mašina i investicija takođe uzrokuje kašnjenja, za šta je već kriva država. Neke mašine moraju čekati tri godine, a ulaganja nisu počela na vreme. Stoga ćemo u ovakva ulaganja krenuti u najkraćem mogućem roku. Tu su i drugi problemi. Nećemo više moći tako lako kupovati struju jer tražimo garancije da dobijemo struju koju smo danas platili. Cena struje drastično raste. Spremamo se da otkupimo struju koju ćemo da koristimo za Svetog Nikolu ili Novu godinu. Zato sada govorim o takvim garancijama. U tom slučaju garantovano ćemo dobiti struju za period za koji smo je kupili. Cene su dramatično porasle i to ugrožava našu finansijsku sigurnost. Što se struje tiče, to je sve što mogu reći."

hrana
struja
gas
penzija
plata

Najnovije

Najčitanije

Jaka konkurencija na 31. Tini muzičkom festivalu u Temerinu

Glavne nagrade 31. Tini muzičkog festivala u Temerinu otišle su u Bačku Topolu i Banatski Dvor. Na muzičkom takmičenju svojim pevačkim umećem nadmetalo se ukupno 22 mladih Vojvođana. Manifestacija je održana u lokalnoj hali sportova.

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.