Ugrás a tartalomra
EP

Za nedelju dana izbori za Evropski parlament

2019-05-19
15:36
2019-05-19
23:09
Forrás
Pannon RTV
U nedelju 26. maja 8 miliona i 11.000 birača odlučuje ko će zauzeti 21 predstavnička mesta koja pripadaju Mađarskoj u Evropskom parlamentu.

Izbori za Evropski parlament se odvijaju u jednom krugu, birači mogu da glasaju za jednu od devet stranačkih lista. Na glasanju 26. maja birači mogu lično glasati na 10.277 biračkih mesta širom Mađarske i 132 strana predstavništva. Više od 115.000 registrovanih birača može glasati putem pisma.

U Vojvodini je oko 70700 glasačkih paketa isporučeno registrovanim biračima. O pravilnom ispunjavanju glasačkog paketa je generalni konzul Mađarske u Subotici Janoš Babić ranije već govorio u emisiji “Javni poslovi” na TV Pannon: “Jedan način je putem pošte. Zamolio bih sve mađarse birače, koji ipak odluče da putem pošte žele vratiti pismo adresirano na Nacionalnu izbornu kancelariju, da to urade što pre. Praktično čim dobiju pismo i ispune listić.“

Druga mogućnost je da se koverta ubaci u sabirnu glasačku kutiju koja je postavljena u Generalnom konzulatu u Subotici i Ambasadi Mađarske u Beogradu. Nije neohodno lično dostavljanje pisma.  Generalni konzulat u Subotici imaće produženo radno vreme, radnim danima i u subotu od 6 sati ujutro do 22 uveče.

Za ispunjavanje potrebne izjave za identifikaciju, aktivisti Saveza vojvođanskih Mađara će pružati pomoć - rekao je predsednik SVM Ištvan Pastor u emisiji “Javni poslovi“ na TV Pannon: “Pomažemo u pravilnom ispunjavanju lista koji se nalazi pored glasačkog listića kako bi njihovi glasovi bili važeći, a ako nam povere zapečaćen koverat u kome se nalazi ispunjen glasački listić onda ćemo ga proslediti na pravo mesto u pravo vreme.”

Oni koji su tražili paket za lično preuzimanje, isti mogu preuzeti u toku naredne sedmice, čak i 26. maja od 6 ujutru do 19 časova u Generalnom konzulatu Mađarske u Subotici i Ambasadi u Beogradu.

Na mađarskoj listi Fides-KDNP nalazi se i kandidat iz Vojvodine Andor Deli, koji je i u prošlom mandatu bio poslanik u Evropskom parlamentu: “Naša mađarska zajednica u Vojvodini je u istorijskom trenutku dobila istorijsku priliku da učestvuje na izborima za Evropski parlament. Uveren sam da je 70.000 registrovanih birača koji ovih dana preuzimaju glasačke pakete, svesno o kakvom sudbonosnom izboru je reč.”

Andor Deli je dodao da je zbog podrške zemlje matice, održavanja manjinskih prava i integracije Srbije u EU  takođe značajan ishod izbora za EP.

 

izbori
izbori za EP

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije