Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Za poljoprivrednike prosečan prinos pšenice prihvatljiv ali ne i otkupna cena od 18 dinara

2020-07-26
19:19
Forrás
Pannon RTV
Prosečan prinos pšenice po hektaru je 5,5 tona u subotičkom ataru. Mnogi su zadovoljni prinosom i kvalitetom, jedino što poljoprivrednike brine je otkupna cena od 18 dinara.

Na severu Bačke je tek pre nedelju dana završena žetva pšenice, koja se malo otegla zbog uporne kiše. Poljoprivrednici na Ludošu  su zadovoljni prinosom.

Tibor Aladič, poljoprivrednik i otkupljivač sa Šupljaka: “Naše područje je imalo najviši prosek od 1,5-2,5 tone po jutru. Naravno, i ovde je bilo sjajnih slučajeva. Bilo je i onih koji su dostigli 3 i 4 tone, ali tamo je predusev sigurno bio strnište ili neka vrsta baštenskog povrća. Oni koji su posle suncokreta sejali pšenicu, siguran sam da su imali ispod 3 tone po jutru. Najveći prosek se kretao između 2 i 2,5.”

Oni koji su blagovremeno odradili odgovarajuće agrotehničke poslove, mogli su očekivati visoke prinose, rekao je Franjo Rihter, poljoprivrednik iz Subotice. Prema njegovom mišljenju, pšenica će u roku od mesec-dva imati veću cenu. Našoj ekipi je govorio o trenutnim cenama, koje uključuju i porez: “Na žalost, otkupna cena pšenice nije nešto dobra. Isto je bilo sa ječmom. Počeli su sa cenama os 14-14,5 i 15 dinara. Mi smo na primer plaćali 15 dinara, ali to je jako malo. Cenu pšenice od 18 dinara isto smatramo niskim. Predlažem poljoprivrednicima da sačekaju sa prodajom ako su u mogućnosti.”

U subotičkom ataru pšenica se uzgaja na više od 16.000 hektara. Ove godine, prosečan prinos je bio 5,5 tona po hektaru. Što se tiče semena, ono je zadovoljavajućeg kvaliteta, što daje težinu semena, sadržaj vlage i zaprljanost, rekla je Hajnalka Bognar Pastor. Na osnovu ispitivanja Poljoprivredne službe Subotica, ovogodišnja pšenica nije zaražena mikotoksinima: “Bilo je parcela na kojima su poljoprivrednici prijavili 2,5 tone, ali bilo je i parcela sa 9 ili 10 tona prinosa. Ali to su sporadični slučajevi. Prosečan prinos bio je oko 5,5 tona po hektaru.”

Nakon žetve, sledi tretman strništa, tokom kojeg je zabranjeno paliti njivu. Inženjer za zaštitu bilja rekao je da se korov tretira u fazi intenzivnog rasta, herbicidima koji se opsorbuju tokom 2-3 nedelje. Posle toga slede zemljani radovi i priprema zemljišta za jesenju i prolećnu setvu

poljoprivreda
pšenica
Tibor Aladič
Hajnalka Bognar Pastor

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije