Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru još godinu dana na snazi

2019-10-05
17:58
Forrás
Pannon RTV
Izmene zakona produžiće njegovo važenje na još jednu godinu.

Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru u Srbije ostaće na snazi još godinu dana – izjavio je Zoltan Pek za emisiju „Javni poslovi" na Panon televiziji koja se bavi pozadinom vesti. Republički poslanik Saveza vojvođanskih Mađara kaže da će to izazvati mnogo problema u velikom broju lokalnih samouprava. Dobra vest je, ipak, da će u državi porasti zarade zaposlenih u javnom sektoru, kao i penzije.

Broj medicinskih sestara neće porasti, ali njihova plata hoće, prema planovima, već od novembra – to su u više navrata već najavili nadležni, između ostalih i Aleksandar Vučić, predsednik države. To je neophodno i zbog toga što se zdravstvo Srbije bori sa nedostatkom radne snage. U javnoj sferi broj zaposlenih ni dalje neće rasti zbog zabrane zapošljavanja. Zoltan Pek, republički poslanik SVM-a u emisiji „Javni poslovi" kaže da je uveren da se i za to može naći rešenje. „Nadam se da ćemo posebnim molbama, odgovarajućim metodama moći da utičemo na odgovarajuća ministarstva, jer primera radi nije potrebno obratiti se samo Ministarstvu zdravlja da u pojedinim bolnicama ili domovima zdravlja poveća broj zaposlenih, već i Ministarstvo finansija treba da odobri taj zahtev."

Prema ranijim najavama penzije će rasti u Srbiji od 1. januara 2020. godine, na osnovu švajcarskog modela. Po tom modelu primanja 1,7 miliona penzionera u Srbiji biće uvećana tako da su 50 odsto usaglašena sa inflacijom, a 50 odsto sa rastom prosečne zarade. To znači da će povećanje u proseku biti pet odsto, što u slučaju penzije od 26.300 dinara znači uvećanje od 1.315 dinara.

Zoltan Pek, republički poslanik SVM-a kaže: „Treba reći da je ovaj model već primenjivan u državi oko 2006, do 2006. godine. To je najpravičniji način koji postoji u Evropi. Čuli smo njegovu tehniku, kako funkcioniše. Prekinuto je i uvedeno kako bi u zakon u budžetu regulisali penzije. U raspravi će to sada biti isključeno iz zakona,  a od prvog januara ponovo uspostavljen ovaj švajcarski model, za koji smatram da je pravedan i realan. Prati inflaciju i prosečnu zaradu."

Prosečna zarada takođe bi mogla naredne godine da poraste u Srbiji. Minimalna satnica biće podignuta sa sadašnjih 155,3 dinara, na 172,5 dinara, što znači povećanje od 11,1 odsto. Na osnovu planova minimalna mesečna  zarada radnika iznosila bi 30.022 dinara.

javni sektor
zapošljavanje
Zoltan Pek

Slične vesti

Najnovije

17:06

Moguća poledica na putu

Ovih dana mogu se očekivati zaleđeni putevi. Putevi Srbije pozvali su na povećanu pažnju u saobraćaju, vožnju prilagoditi uslovima i voziti sa mnogo opreza.
14:57

Počinje drugo polugodište

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji u ponedeljak počinje drugo polugodište. U obrazovnim ustanovama i dalje su na snazi nastavni model i mere koji su prihvaćeni u septembru.

Najčitanije