Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Zabranjeno paljenje vatre na otvorenom!

2021.04.12
14:47
2021.04.12
17:47
Forrás
Pannon RTV
U Srbiji je na osnovu zakonskih propisa, od 2012. godine, zabranjeno paljenje vatre na otvorenom. To se posebno odnosi na polja. Prestupnici mogu biti novčano kažnjeni.

U Kanjiži smo proveravali koja su iskustva lokalnih vatrogasaca u proteklim godinama. Prema navodima nadležnih, u Opštini Kanjiža, požari se u većem broju javljaju u prirodi.

Na osnovu zakona, u celoj zemlji postoji zabrana paljenja vatre od 1. januara do 31. decembra, ali mnogi se ne pridržavaju tih propisa. O tome dobro svedoči i činjenica da članove Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Horgošu, uglavnom pozivaju na gašenje vatre nastale na otvorenom.

Pannon RTV/Apczi Jenő

Tibor Dobak, komandant Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Horgošu: „Ove godine je kod nas bilo 19 požara, od toga 15 požara strništa, trske i poljoprivrednih požara."

Postoji više poljoprivrednika koji veruju da se nakon sagorevanja strništa ista obnavljaju. Istovremeno, ogromna toplota uništava mikroorganizme, što dovodi do pogoršanja kvaliteta zemljišta - kaže Zoltan Tot, predsednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Horgošu.

Pannon RTV/Apczi Jenő

Zoltan Tot: „Ovde, kod nas u Vojvodini, postoji tradicija paljenja vatre, neiskorišćenih stabljika kukuruza, slame od pšenice koja tamo ostaje ili slame koja je ostala od žitarica, kao i paljenje livada. Kao rezultat toga, u Opštini Kanjiža se dešava mnogo požara. Značajan deo požara događa se na otvorenim površinama. Strništa se neodgovorno pale i to se šire dalje na trsku, ugrožavajući njen živi svet."

U Horgošu se požari javljaju gotovo svake godine, tu se naime nalaze velike površine oranica i mnogo trske, koja se lako može zapaliti.

vatra
paljenje
vatrogasci

Najnovije

18:04, Frissítve: 19:37

Avantura prikupljanja smeća

Zagađenje reke Tise otpadom je veliki problem očuvanja prirode. Sa ciljem da se taj otpad ukloni, formirana je ekspedicija na reci Tisi pod nazivom "PET kupa".
20:25

Crveni krst Subotica delio pakete

Crveni krst Subotica je delio pakete hrane i higijene. Organizacija Crvenog krsta je sada podržala socijalno najugroženije paketima u vrednosti od oko četiri miliona dinara, zahvaljujući lokalnoj samoupravi.

Najčitanije