Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Zagonetno brisanje profila na fejsbuku

2019-06-20
20:21
Forrás
Pannon RTV
Proteklih dana fejsbuk je obrisao profile više hiljada mađarskih korisnika. Zagonetno brisanje pogodilo je i Vojvođane.

Naša ekipa uspela je da razgovara sa više osoba kojima su ugašeni profili. Da li je to privremena mera, ili ne, za sada niko ne zna.

Ištvan Sarvak svakodnevno koristi fejsbuk, tako je bar bilo do sada. Od ponedeljka više ne može da se uloguje jer je njegov profil, bez ikakvog prethodnog upozorenja obrisan. Za ovog padejskog mladića čitav slučaj je neshvatljiv: „U ponedeljak popodne sam četovao sa jednim poznanikom, kada je odjednom mesindžer ispisao poruku da se ponovo prijavim. Uneo sam svoje korisničko ime i lozinku, ali mi je ispisano da mi je zabranjen pristup. Prijateljica je bila pored mene, i sa svog profila je pokušala da pogleda moju fejsbuk stranicu, ali je nestala, ništa nije moglo da se učita."

Zvezdana Stipančević sa Palića takođe nije „preživela" brisanje profila. Ne samo na fejsbuku, nego joj je nestao i mesindžer i instagram. Od tada, napravila je novi profil, i na zanimljiv način, sistem je povezao dva profila. Na novom profilu, u uglu se pojavljuje njena stara profilna slika, ali ne može da uđe u taj profil. Najviše žali što su joj nestale stare uspomene: „Žalim najviše za slikama iz mlađeg perioda koje sam držala u jednom zaključanom delu, nisu bile javne, ali su meni bile bliske uspomene,  drage srcu. Zajedničke fotografije sa ocem, koji je preminuo, kao i zajedničke fotografije sa prijateljicom koja je takođe preminula prošle godine. Meni su bile važne, jer su to uspomene, i nikada nisam ni pomislila da će mi izgubiti i obrisati profil."

Ime Roberta Bodoa mnogi poznaju sa talasa Panon radija, jer pod imenom DJ Noyz vikendom pušta disko muziku. Robi je na svojoj fesjbuk stranici primetio da mu se značajno smanjio broj pratilaca. Kasnije su mu mnogi pisali sa novog profila, da im je stari ugašen.

„Sve se dogodilo u trenutku, uveče sam legao i imao sa 9.000 lajkova na fejsbuku, a ujutru kada sam se probudio imao sam za 50 manje. Ne sećam se tačno da li je bilo 8.950 i nešto, umesto 9.010 i nešto. Tog dana sam na pola sata otišao na fejsbuk i broj je nastavio da opada i do kraja dana, za 24 sata broj lajkova je bio za stotinu manje na profilu DJ Noyz, na mojoj muzičkoj stranici" kaže Robert Bodo, disk džokej, voditelj programa, Panon radio.

Andor Koza je programer, i proteklih dana i on se suočio sa ovim problemom, ali kaže da se i ranije događalo da fejsbuk obriše profile ili stranice. Do sada, to je činio samo ukoliko nisu korišćeni u skladu sa pravilima, tako je bilo na primer, ukoliko neko sa privatnog profila oglašava neku firmu: „Znamo da je fejsbuk pre izvesnog vremena pokrenuo kampanju u pokušaju da obriše fejk, lažne profile. To je činjeno zbog toga što je formirano veoma mnogo lažnih profila kako bi komentarisali razne stvari ili da javno mnjenje usmere u nekom pravcu. Prema njima je fesjbuk pokrenuo kampanju, ali izgleda da se neka greška potkrala u sistemu, i obrisani su i oni profili koji nisu lažni, nego pravilno korišćeni profili."

Za sada nema tačnih podataka o tome koliko korisnika je izgubilo svoje profile, ali se čini po lajkovima na omiljenim stranicama, da je dosta korisnika pogođeno ovim problemom. 

fejsbuk

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Frižider za 4 miliona?

Međunarodni sajam nameštaja u Beogradu, uz značajne popuste očekuje posetioce sve do nedelje. Pored robe iz serijske proizvodnje zainteresovani mogu da kupe i neke jedinstvene delove nameštaja.

Gužve na granicama

Oni koji u Mađarsku žele da uđu na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu treba da računaju na višesatno čekanje.

Heni Der uskoro u Temerinu

Od Čantavira do užurbanosti Budimpešte. Razgovor sa Heni Der, o njenim profesionalnim i privatnim životnim planovima, vodila je Gabriela Vadleve u Budimpešti.